Dagelijks actief:
van belangrijk tot noodzaak!


De derde Lancet-serie die onlangs is gepubliceerd, toont de noodzaak aan van dagelijkse lichaamsbeweging en wekelijkse sport voor gezondheid en welzijn. De COVID-19-pandemie en de reactie daarop hebben de waarde van fysiek actief leven alleen maar vergroot.

Meer dan een kwart (1,4 miljard) van de volwassen wereldbevolking was in 2016 fysiek inactief, waardoor ze hoger risico liepen op niet-overdraagbare ziekten (NCD's) en vroegtijdige sterfte. De derde serie van Lancet benadrukt opnieuw de dringende noodzaak om het fysieke activiteitsniveau van de bevolking te verhogen.

In 2018 publiceerde de WHO het eerste wereldwijde actieplan voor lichaamsbeweging, dat een empirisch onderbouwd beleidskader biedt voor de promotie ervan en een wereldwijde doelstelling om fysieke inactiviteit tegen 2030 met 15% te verminderen. Er wordt nu breed wetenschappelijk erkend dat een fysiek actief leven verbetering brengt en preventief werkt op de geestelijke gezondheid, dementie, cognitieve gezondheid, slaap en het voorkomen van vallen en valgerelateerde verwondingen. Bovendien wordt fysiek actief leven nu aanbevolen bij secundaire en tertiaire preventie van NCD's, met name kanker, om de kwaliteit van leven en overleving te verbeteren.

+ lees verder

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

29

share