Dagelijks actief: van belangrijk tot noodzaak! (vervolg)


Voorlopig onderzoek toont ook aan dat het consequent voldoen aan de richtlijnen voor lichamelijke activiteit geassocieerd is met een verminderd risico op ernstige COVID-19-uitkomsten. Beperkingen tijdens de pandemie hebben echter waarschijnlijk de fysieke activiteitsniveaus in het algemeen verlaagd en de sociaaleconomische verschillen vergroot.

 

De pandemie biedt een krachtige katalysator om te pleiten voor meer toepassing van fysieke activiteiten in het dagelijkse leven. Het is een proces van bewustwording en beleid. Zo is het promoten van fysiek actief vervoer van belang, het aanleggen van fietspaden, open straten en verbeterde voetgangersinfrastructuur. Klimaat- en volksgezondheidsgemeenschappen vragen al jaren om veranderingen in het stadsontwerp. De pandemie heeft aangetoond dat wanneer de behoefte dringend genoeg is en er politieke wil is, snel actie wordt ondernomen. De uitdaging is nu om dergelijke veranderingen vast te houden en te versnellen.

 

Lichaamsbeweging tijdens lockdowns werd door veel regeringen over de hele wereld als een essentiële activiteit beschouwd - fysieke activiteit werd als even essentieel beschouwd als voedsel, onderdak en medische zorg zoeken. Overheidscampagnes tijdens COVID-19 moedigden het publiek aan om meer te bewegen en te sporten. Het wordt nu tijd dat regeringen zich er toe verbinden fysieke activiteit te promoten als een essentiële menselijke behoefte buiten, en onafhankelijk van COVID-19.

 

Het veel grotere publieke bewustzijn over gezondheid biedt een kans om te focussen op de voordelen van gezond zijn in plaats van het beheersen van ziekte. Een doel zou moeten zijn om fysieke activiteit te integreren in de manier waarop mensen hun leven elke dag leiden, zodat de fysiek actieve keuzes - die vaak de gezondere en milieuvriendelijkere keuzes zijn - de standaard worden. Gebruik van het openbaar vervoer, actief reizen, verplichte lichamelijke opvoeding op school en naschoolse activiteiten zijn enkele mogelijkheden.

Fysiek actief leven was al belangrijk, maar nu is wel duidelijk dat het een noodzaak is voor een gezond lijf en de preventie tegen chronische ziekten!

 

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

Bron: https://www.thelancet.com/series/physical-activity

 

 

 

share