NL Actief - Suriname Actief

 

Ik had onlangs het genoegen om kennis te maken met Michael Watson, voormalig sportdirecteur van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken in Suriname. Hij heeft met overheidssteun de opleiding Fitnesstrainer-A van NL Actief naar zijn geboorteland weten te halen. De belangstelling daarvoor is heel groot, het interview met hem kunt u in dit Ezine lezen. Tegenwoordig laat Michael Watson zich inhuren als consultant, zet hij projecten op en heeft hij nog altijd zijn eigen fitnessclub in het district Wanica in Suriname.

Al tijdens zijn baan als hoogste baas van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken ijverde hij voor meer structuur - en dus meer kwaliteit - voor mensen die als beweegprofessional worden opgeleid in Suriname. Dat plan kwam nooit verder dan een bureau(lade) en werd niet uitgevoerd. Nu ook in Suriname steeds meer mensen bewust zijn van het belang van een gezonde(re) leefstijl groeit het aantal leden van fitnessclubs. En daarmee neemt ook de behoefte aan gekwalificeerde professionals toe. Met de opleiding Fitnesstrainer-A heeft hij nu eindelijk de stap kunnen zetten die hij al pakweg tien jaar geleden had willen zetten.

Maar Michael Watson beseft dat alleen een opleiding onvoldoende is om duurzaam de kwaliteit te borgen. Wat volgens hem in Suriname ook nog ontbreekt, is een branchevereniging. Zijn idee is om met de mensen die volgend jaar afstuderen als erkende fitnesstrainer op niveau 3 te verkennen of ze samen iets van een branchevereniging kunnen opzetten. Een organisatie om van daaruit de belangen van de fitnessclubs en professionals te dienen in Suriname. Dat houdt wel in dat ze het wiel opnieuw moeten uitvinden. Toen ik hem vroeg of NL Actief niet die rol ook in Suriname op zich zou kunnen nemen, bleef het even stil. Aan die optie had hij nog niet gedacht, gaf hij toe. Maar het is wel een optie met perspectief, opperde hij.

Ik ken de statuten van NL Actief niet, maar het zou toch de moeite waard zijn om te onderzoeken of er onder de vleugels van NL Actief in Suriname ook een branchevereniging voor de fitnesssector zou kunnen komen. Geen NL Actief, maar Suriname Actief. Waarom niet?

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief

‚Äč

 

30