Hoe je als fitnessclub leden nóg meer resultaten laat behalen (vervolg)

Brandstof voor een auto, brandstof voor je lichaam

Ter illustratie: vergelijk een lichaam eens met een sportauto. Om die auto op zijn best te laten presteren, is niet alleen goede brandstof nodig. Ook regelmatig onderhoud en goede rijvaardigheden zijn een vereiste. De brandstof die je kiest, bepaalt niet alleen de prestaties van de auto, maar ook de duurzaamheid ervan. Zo werkt het ook met ons lichaam. Voeding bepaalt niet alleen hoe we presteren tijdens de training, maar ook onze gezondheid en welzijn op de lange termijn. Bewuste voedingskeuzes én beweging zullen daarom tot een veel groter resultaat leiden dan enkel beweging.

 

Maar waarom investeren we dan als club wél in zoveel mogelijk mensen aan het bewegen krijgen en niet in voeding, oftewel de brandstof? Misschien weten sommige leden heus wel hoe het zit, maar met alleen ‘weten hoe het zit’ zijn de meesten er nog niet. Fitnessclubs kunnen hier een belangrijke rol in spelen door leden te inspireren en te motiveren om de beste brandstof voor hun lichaam te laten kiezen.

 

Service, informatievoorziening en motivatie

Natuurlijk kunnen leden kiezen voor een personal trainer, maar eerlijk is eerlijk: dat is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Ook zijn er genoeg apps om te downloaden zoals My Fitness Pal of programma’s zoals Personal Body Plan. Maar waarom doen we het als clubs niet zelf? Waarom zou je leden ‘wegsturen’ naar apps, terwijl er zoveel gezonde kennis en inspiratie in de club zit? Bovendien zijn de leden al lid, dus een vervolgstap richting een gezonder leven is zo gemaakt. Zie het als een stukje service, informatievoorziening en motivatie voor de leden.

 

Ideeën om als club voeding te integreren

Het zou daarom veel logischer zijn om voedingsadvies aan te bieden binnen de club. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hieronder vind je enkele ideeën die je als club kunt doen.

 

  • Informatieve lezingen over gezonde voeding. Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om gezonde keuzes te maken, dus het start met informeren.
  • (Kook)workshops waarin gezonde recepten worden bereid. Vaak wordt namelijk over gezond koken gedacht dat het ontzettend duur of tijdsintensief is. Gelukkig hoeft dat niet zo te zijn en wordt dat snel duidelijk na het volgen van een workshop.
  • Een aanbod van voedingsschema’s als onderdeel van het lidmaatschap. Informatie absorberen of workshops volgen zijn één, maar als er geen duidelijk schema is, kan de uitvoering nog steeds lastig zijn.
  • Georganiseerde challenges rondom voeding als stimulans om gezond(er) te eten. Denk aan 400 gram groenten eten per dag of een ‘30 dagen geen suiker’ challenge bijvoorbeeld.
  • Gezonde snacks in de kantine bij de fitnessclub. Bied eens in de zoveel tijd een verantwoorde poke bowl, smoothie of reep aan die leden kunnen nuttigen na het sporten.
  • Een online community waarbij leden elkaar kunnen motiveren en inspireren. Alleen is ook maar zo alleen. Met een ‘achterban’ van medeleden die elkaar steunen, is het volhouden van de levensstijl stukken makkelijker.

 

Samen sta je sterker.

 

De belangrijkste voordelen?

  • Bewustwording van gezonde voeding, want dat is waar het begint.
  • Een goede stok achter de deur, zodat de handdoek niet meteen in de eerste week in de ring wordt gegooid.
  • Opvolging, zodat leden ook bij mindere momenten de motivatie hebben om door te gaan en op de lange termijn hun doelen bereiken.
  • Meer binding met leden, omdat sport én voeding een belangrijke rol spelen.
  • Vraagbaak, zodat leden terecht kunnen bij professionals.

 

Kortom, voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde en duurzame levensstijl. Als fitnessclub kun je hier een grote rol in spelen door voeding te integreren in het programma van leden. Zo help je hen niet alleen bij het bereiken van hun sportieve doelen, maar zorg je ook voor een gezonde en fitte community.

 

Wat wordt de eerste stap voor jouw fitnessclub?

 

 

 

17