De fitnesscoach als voedingscoach! (vervolg)


Een voedingscoach is geen diëtist!

Een voedingscoach begeleidt en adviseert gezonde mensen, zonder medische indicatie, die gewoon gezonder willen eten of een specifiek doel willen bereiken en daarbij ook met hun voedingspatroon aan de slag willen. Een diëtist is opgeleid om mensen te begeleiden die om medische redenen aanpassingen moeten maken in hun voedingspatroon. Denk bijvoorbeeld aan anorexia, voedselallergie, hoge bloeddruk of darmklachten. Een voedingscoach zal mensen met specifieke aandoeningen dan ook door moeten verwijzen naar erkende diëtisten. Waar de voedingscoach wel van grote waarde kan zijn, is in het ondersteunen van mensen die bijvoorbeeld komen sporten om een bepaald doel te bereiken, zoals gezonder leven, afvallen, fitter worden, spierkwaliteit verbeteren, enz. Ondersteuning, begeleiding en advies dus om het voedingspatroon in een gezonde en effectieve richting te bewegen.

 

Eerste stappen om te ondernemen in de richting van voedingscoach!

Voor de fitnesscoach is er een aantal laagdrempelige stappen om te nemen, op weg naar voedingscoach. Allereerst is er in de afgelopen 3 jaar, met behulp van de Europese Unie, een kennisupdate voor professionals ontwikkeld over ‘Voeding als medicijn’. In 5 korte video’s is de essentie van een gezond voedingspatroon weergegeven, maar ook ‘waarom’ we zo ongezond eten en het ‘hoe’ de switch te maken naar een gezonder voedingspatroon. Dit New Health programma is geheel gratis ter beschikking.

Bekijk hier het New Health programma

 

Wil je als fitnesscoach of personal trainer een stapje verder gaan, dan is de Voeding als medicijn kennisupdate van EFAA opleidingen een eerstvolgende mogelijkheid. In een eendaagse (live online) training krijg je inzicht in wat er mis is met ons voedingspatroon en welke gemakkelijke eerste stappen eigenlijk iedereen kan zetten naar een gezonder voedingspatroon.

 

Voor de fitnesscoaches en personal trainers die leefstijl- en voedingscoaching structureel aan willen gaan bieden, is NL Actief dit jaar begonnen met de Leefstijlcoach niveau 4 opleiding. Die zal in het najaar weer starten. Met behulp van het STAP-budget kun je er bijna gratis aan deelnemen.

 

Kennis van de richtlijn goede voeding is cruciaal!

In navolging van de Richtlijnen goede voeding uit 1986 en 2006 heeft de Gezondheidsraad op 7 november 2015 de nieuwe Richtlijnen goede voeding gepubliceerd. De kern van dit nieuwe voedingsadvies is niet erg complex, vandaar hier een kort overzicht.

 

Wat de meesten van ons meer moeten eten:

  • meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon
  • dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
  • dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
  • wekelijks peulvruchten
  • ten minste 15/25 gram ongezouten noten per dag
  • een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
  • dagelijks drie koppen thee

 

Wat we moeten handhaven

  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt

 

Wat we beter kunnen vervangen

  • geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
  • boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
  • ongefilterde door gefilterde koffie

 

Wat de meesten van ons moeten beperken

  • rood vlees en met name bewerkt vlees
  • suikerhoudende dranken
  • alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag
  • keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
  • voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt.

 

Als fitnesscoach of personal trainer doe je er goed aan om je deze adviezen eigen te maken, ze verder te onderzoeken, en de Gezondheidsraad richtlijn goede voeding te bestuderen. Bekijk ook de videoboodschap van voormalig minister Schippers n.a.v. Gezondheidsraad-advies Richtlijnen goede voeding 2015.

Bekijk hier de video

 

Het is onvermijdelijk dat de fitnesscoach van tegenwoordig zich langzaam maar zeker ontwikkelt tot de leefstijlcoach van de toekomst en de verdieping op het gebied van voeding is een eerste belangrijke stap.

 

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

 

Gezondheidsraad Richtlijnen goede voeding

Gratis ‘Voeding als medicijn’ cursus voor professionals

Eendaagse live online Voeding als medicijn kennis update

NL Actief Leefstijlcoach niveau 4 opleiding

 

 

12