‘Loyaliteit van leden heeft ons
 op de been gehouden’ (vervolg)


Petro Hameleers is klaar voor en klaar met corona. “Ik kan me eerlijk gezegd niet indenken dat de overheid nog een keer zo’n draconische maatregelen neemt om het coronavirus te beteugelen. Dat kan onze economie geen tweede keer aan. Mocht het wel weer tot beperkende maatregelen komen, dan zijn we nu beter voorbereid. Sterker nog: een aantal maatregelen geldt nog steeds in onze clubs. Goede ventilatie, aangescherpte hygiëne, toestellen die verder uit elkaar staan, dat hebben we gehandhaafd. Ik hoop niet dat we weer in een situatie belanden dat we bij de voordeur moeten checken of iemand zich heeft laten vaccineren om binnen te mogen. Iedereen moet kunnen sporten en bewegen, ongeacht of je wel of niet gevaccineerd bent. Voor mensen zonder vaccinatie is het misschien nog wel belangrijker om te blijven sporten, omdat zij geen extra bescherming door het vaccin hebben.”

 

Is vaccineren een gevoelig onderwerp? Kun jij jouw franchisenemers ‘dwingend adviseren’ om zich te laten vaccineren, omdat ze een voorbeeldfunctie hebben in een bedrijf in een branche die zich graag als vitaliteitssector positioneert?

“Ik kan ze niet ‘dwingend adviseren’, maar we hebben het er in persoonlijke gesprekken wel over gehad. Er zitten twee kanten aan dat verhaal. Enerzijds is het een persoonlijke keuze. Dat moet ook zo blijven. Ik ben 60+, ik heb me laten vaccineren en onlangs ook mijn tweede boosterprik gehaald. Dat is mijn persoonlijke keuze, maar ook vanuit de gedachte dat ik een voorbeeldfunctie heb binnen onze organisatie. Ik kan me voorstellen dat franchisenemers daar ook zo over denken. Zij begeleiden immers, met hun teams, mensen naar een gezondere leefstijl. Dan wil je daar zelf ook een goed voorbeeld in zijn. Anderzijds sluit ik mijn ogen niet voor de ongelofelijke polarisatie die er in Nederland is ontstaan rondom vaccineren. Het is zo’n beladen onderwerp geworden, dat ik geen zin heb om die polarisatie verder te voeden. Dus als een franchisenemer of leden van onze clubs tegen vaccinatie zijn, dan ga ik niet de discussie met ze aan. Het is hun keuze. Maar als iemand twijfelt en mij de vraag stelt ‘wat zou je me adviseren’, dan geef ik het advies om wel te vaccineren.”

 

Wat zijn de lessen van de afgelopen twee jaar geweest?

“Dat zijn er een aantal. Allereerst hoe onvoorspelbaar de dag van morgen kan zijn. Wie had ooit gedacht dat een virus ons hele land zou ontwrichten, dat bijna het hele land op slot zou gaan? Ik niet. Doordat we in die situatie belandden, werd ook duidelijk hoe belangrijk loyaliteit van leden, leiderschap en een goede communicatie is. Natuurlijk, je hebt geen coronacrisis nodig om dat te beseffen, maar je hebt wel zo’n ervaring nodig om te realiseren dat het ook daadwerkelijk zo is. We realiseren ons nog iedere dag hoe belangrijk onze leden voor ons zijn. Loyaliteit is van cruciaal belang.”

 

Heeft de coronapandemie nog invloed gehad op jullie bedrijfsmodel en positionering?

“Alleen invloed in de zin dat we bevestigd zijn in de strategische keuzes die we al hadden gemaakt. Anytime Fitness zet steeds meer in op coaching naar een gezondere leefstijl, omdat we verwachten dat gedragsverandering hét thema voor de komende jaren zal zijn. Hoe kunnen we het gedrag van mensen zo beïnvloeden, dat ze duurzaam gezonder gaan leven. Dus ook veel meer focus op preventie. De coronacrisis heeft geleerd dat een vitaal leven, goede gezondheid en voldoende weerstand van levensbelang kunnen zijn. Daarin willen wij mensen coachen en begeleiden.”

 

Je bent ook bestuurslid van NL Actief. Welke rol moet NL Actief oppakken als je kijkt naar de komende maanden waarin een nieuwe opleving van coronabesmettingen wordt verwacht?

“Doorgaan met de rol die NL Actief heeft vervuld sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land. Ik vind dat onze branchevereniging uitstekend werk heeft verricht tijdens de pandemie en erin is geslaagd om bij de overheid beter in beeld te brengen dat we een deel van de oplossing zijn als het gaat om een fitter en vitaler Nederland. We zijn meer dan sec een sport- en beweegbranche. In die beeldvorming zijn de voorbije twee jaar grote stappen gezet, maar we zijn er nog niet. We moeten blijven hameren op onze rol als vitaliteitssector en hoe wij kunnen bijdragen aan preventieve gezondheidszorg. Dus in plaats van onze sector op slot doen, zou de overheid juist het belang van sporten en bewegen en een gezonde leefstijl moeten onderstrepen en mensen moeten inspireren om bijvoorbeeld lid te worden van een fitnessclub. Zodat in de toekomst minimaal de helft van alle Nederlanders gebruik maakt van leefstijlarrangementen van fitnessclubs en zich laat coachen om gezonder te leven.”

 

 

 

share