Thema Preventie: ‘Fitnessclubs en Preventiecentra
niet over één kam scheren’
(vervolg)


Tijdens de coronapandemie hebben Jan Maarten van Helvoort en Sjon Oremans alles uit de kast gehaald om hun leden zo goed en zo veel mogelijk aan het bewegen te krijgen en te houden. “De laatste jaren merkten we steeds meer dat de wens van de klant verschoof van binnen- naar buitensporten. Wij wilden dit ook steeds meer bij onze club betrekken. Door corona is dit in een stroomversnelling gegaan. In overleg met de gemeente hebben we op een groot sportpark een eigen outdoorpark gecreëerd. Met de naastgelegen tennisvereniging hebben we geregeld dat onze leden daar kunnen tennissen. Ook hebben we mountainbikes gekocht  waar onze leden gebruik van kunnen maken en gaan reguliere groepslessen buiten door.” Hoewel ze meer aanbieden dan de meeste reguliere fitnessclubs in coronatijd, bereiken ze met dit aanbod slechts 20% van hun huidige leden. “Met -6 buiten komen alleen de echte ‘diehards’. We hopen dat door het lekkere weer meer mensen zin hebben om aan onze buitenactiviteiten deel te nemen. Het afgelopen jaar hebben we wat verloop gehad. We verwachten dat wanneer alles weer 100% open mag, er behoorlijk wat mensen terugkomen.”

 

De gemiddelde leeftijd van de leden van Total Fit ligt rond de 35-40+. Dit zijn mensen die weten dat ze iets moeten doen om fit en vitaal te worden en te blijven. Daarom heeft de sportonderneming een breed aanbod van specialismen in huis. In totaal zijn er vijf verschillende fysiopraktijken die elk hun eigen praktijk hebben en een ruimte huren in het sportcentrum. Normaal lopen de fysiotherapeuten met hun cliënten tussen de sporters door. “De fysiotherapeuten mogen nu wel met een aantal mensen binnen trainen. Onze reguliere sporters staan nu buiten en kunnen als het ware naar de mensen die therapie hebben, zwaaien. Dat geeft een heel wrang gevoel.” Naast fysiotherapeuten heeft Total Fit Vlijmen ook een voedingsdeskundige in huis.

 

“Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk weer meer mensen samen morgen sporten. Buitenactiviteiten met meer mensen zou per direct ingevoerd moeten worden. En de mensen die gevaccineerd zijn, ook al indoor toelaten. Wanneer een club voldoet aan een bepaalde eis op het gebied van bijvoorbeeld luchtbehandeling, ruimtelijke indeling, hygiëne - vanuit de overheid of vanuit NL Actief - , dan zouden die clubs eerder open mogen. Er wordt vaak gezegd dat het water de ondernemers tot aan de lippen komt, maar dat is helemaal niet waar: we zwemmen allemaal onder water, maar wie kan het langste de adem inhouden? Wie durft en kan straks nog stappen maken om te ondernemen?”

 

share