Thema Preventie: ‘De meeste mensen weten
te weinig over preventie’
(vervolg)


Omdat indoor fitness nu niet mogelijk is, heeft Fysiopunt Huissen de sportabonnementen stopgezet. Outdoor gaat het trainen wel gewoon door: degenen die dit graag willen, kunnen tegen een kleine vergoeding met de trainers buiten actief bewegen. Op een grasveld bij de voetbalvereniging in de buurt hebben ze veel mogelijkheden om te sporten. Omdat ze toch wel merken dat veel leden het buiten sporten leuk vinden, kijkt Fysiopunt Huissen naar de mogelijkheden om dit te blijven aanbieden, ook als ze straks weer naar binnen mogen. Paul Willemsen en Stijn Laracker hopen dat het lekkere weer meer mensen stimuleert om buiten bij ze te sporten. “In het begin van de coronapandemie zijn we begonnen met het geven van online trainingen, maar zodra we naar buiten mochten zijn ze hier mee gestopt. We werken ook met Virtuagym. In deze app zetten we voedings- en trainingsschema’s, zodat onze leden ook thuis aan de slag kunnen. Daarnaast versturen we wel nog wekelijks een mail naar onze leden om de contacten te onderhouden. Met veel van hen hebben we ook één keer in de week een telefonisch contactmoment, waarbij we vragen hoe het met ze gaat en hoe wij ze kunnen ondersteunen. De focus ligt niet alleen op afvallen, ook eenzaamheid en het gemis aan sociale contacten speelt een grote rol.”

 

Paul Willemsen geeft aan nauwe contacten te hebben met praktijkondersteuners. Ze hebben zelf het initiatief genomen om met lokale POH’s kennis te maken. Het contact onderhouden ze door brieven en flyers af te geven en ze te blijven informeren over de zorgprogramma’s die Fysiopunt Huissen aanbiedt. “We zien veel mensen vanuit de oncologie die een programma bij ons willen volgen, maar ook post-coronapatiënten die hulp nodig hebben of mensen die ‘uit gerevalideerd’ zijn bij de fysio, maar er nog niet helemaal zijn. Die komen allemaal bij ons terecht.”

 

Op basisscholen in de buurt draaien Paul Willemsen en Stijn Laracker diverse programma’s om kinderen al op jonge leeftijd te informeren over bewegen en voeding. “We brengen het op een hele praktische manier, zo van ‘pak je lunchtrommeltje er maar eens bij, wat heb je meegenomen?’. Vervolgens gaan we naar ons beweegcentrum om de hartslag, gewicht, bloeddruk etc. te meten, waarbij we ondertussen informatie verstrekken over BMI en inspanning en ontspanning. Theorie gecombineerd met de praktijk.”

 

Naast de jongere generatie gaan ze ook naar ouderen toe, in de verzorgingshuizen. Hier bieden ze kleine beweegprogramma’s aan die senioren helpen met dagelijks dingen. “Het gaat daarnaast ook om de sociale context: senioren vinden het geweldig als we langskomen. Onze missie en visie is dan ook: mensen fit en vitaal door het leven laten gaan. Van basisschoolleeftijd tot het verzorgingstehuis.”

 

share