Preventie: ‘Mensen moeten zélf aan het werk,
hun eigen verantwoordelijkheid nemen’
(vervolg)


Arina van Damme is van mening dat de focus op preventie niet voor iedere sportschool is weggelegd. “Je moet in staat zijn een goede band op te bouwen met zowel professionals als leden. Een goede sfeer bieden, de leden zich welkom laten voelen. Je moet echt de tijd nemen om dat contact te leggen”. Volgens de eigenaresse begint het allemaal bij de klant, die moet intrinsieke motivatie hebben om een gezonde leefstijl op te pakken. “Ik ben daar wel hard in. Als je niet wil - het maakt mij niet uit - maar dan ga ik daar niet heel veel tijd en energie in steken. Op het moment dat ze zegt dat ze er klaar voor is, nou, dan vang ik haar met open armen op. Mensen moeten gewoon echt zélf aan het werk, hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”

 

Nu in de coronatijd geven de clubs van Fit4Lady veel buiten les in een circuit met losse gewichten. Daarnaast verzorgen ze ook online trainingen via Facebook en Zoom. “Over het algemeen merken we dat de opkomst bij de buitentrainingen toch wel meer is dan bij de online trainingen. Iedereen is welkom, onze clubs zijn geschikt voor vrouwen van alle leeftijden. We hebben zowel sportfanaten als sporthaters. Je trekt ook mensen aan die kampen met hart- en vaatproblemen, diabetes, overgewicht en overgangsklachten.”

 

Fit4Lady is al zo’n 6 jaar partner van de Hartstichting. “Vrouwen worden regelmatig door fysiotherapeuten, overgangsconsulenten en huisartsen doorverwezen naar ons. Vaak vragen we aan onze leden hoe de begeleiding is vanuit de praktijkondersteuner of fysiotherapeut en of we contact met ze mogen leggen. Soms nodigen we zorgprofessionals zelfs uit om hen in onze clubs te laten zien hoe wij werken, vaak zelfs met de cliënt erbij. Op deze manier maak je het voor de professional ook handiger en laagdrempeliger om iemand naar ons door te verwijzen. We willen heel erg op dat vertrouwen gaan zitten.”

 

Arina van Damme wil vrouwen ook helpen om in een sportpatroon te komen: minimaal twee keer per week sporten. In de eerste drie maanden doen de Fit4Lady clubs maandelijks een bodyscan waarbij ze alle belangrijke waarden meten, die vervolgens terug te zien zijn in een app. “Dit kan heel motiverend werken wanneer je ziet dat je voorruit gaat. Bij Diabetes type-2 patiënten, die bijvoorbeeld al jaren een ongezonde leefstijl hebben, kan het lang duren voordat ze die resultaten zien. Dat vraagt extra motovatie aandacht. Per vestiging werken we met een lijst van influentials: gewichtsconsultenten, huisartsen, diëtisten, leefstijlcoaches etc. Via hen proberen we zoveel mogelijk lokaal contact te leggen.”

 

share