Bedrijfsovername: financiering van
een fitnesscentrum


In de afgelopen editie van het Ezine NL Actief hebben we aandacht besteed aan onder andere de juridische vorm van de overname, het boekenonderzoek ook wel due diligence genoemd en het koopcontract. In deze editie gaan we nader in op de financieringsmogelijkheden bij de overname van een fitnesscentrum.

 

Het animo voor het overnemen van een fitnesscentrum blijft onverminderd groot ondanks de bizarre tijd waarin we zijn beland. We krijgen wekelijks vele reacties op de bedrijfsprofielen die we in bemiddeling hebben. De financiering blijft echter het grootste struikelblok. Voor corona was de financiering van een fitnesscentrum al een lastige zaak. Dat is er logischerwijs nu in corona tijd niet beter op geworden. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden.

 

Indien een koper externe financiering nodig heeft, was de meest gangbare manier financiering bij een bank. Gebruikelijk was dat banken 30-40% eigen vermogen inbreng eisten. Dit is nog steeds zo, maar gevraagde zekerheden nemen vanuit de banken steeds meer toe. Momenteel is een combinatie van financieringsvormen populair. Zo’n combinatie kan bestaan uit bijvoorbeeld een deel van de bank, een deel eigen spaargeld en een deel met bijvoorbeeld crowdfunding of een achtergestelde lening.

+ lees verder

Philip Pijpers

Oprichter en eigenaar van Wellness Solutions

 

20

share