Bedrijfsovername: financiering van een fitnesscentrum (vervolg)


Crowdfunding

Letterlijk betekent crowdfunding: geld binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform waar je je bedrijfsplan presenteert. Je hebt in Nederland een paar grote platforms. Het is voor investeerders laagdrempelig. Bij een aantal platforms kunnen zij al vanaf een paar tientjes instappen. Het is een alternatief voor een spaarrekening of beleggingsrekening. De investeerders hebben vaak interesse in je bedrijf. Met crowdfunding ontstaat een speciale band tussen je bedrijf en de mensen die er geld in steken. De criteria van crowdfundingplatforms zijn duidelijk en werken meestal snel.

 

Business angels

Er is ook nog een aparte categorie. Het zijn vaak ondernemers die bijvoorbeeld geld hebben overgehouden aan de verkoop van de onderneming en ervoor kiezen om minder ervaren ondernemers te ondersteunen. Ze worden dan Business Angels of Informal Investors genoemd. Behalve geld bieden ze ook kennis van zaken en contacten. Daarbij letten de Business Angels vooral op de persoonlijke instelling en de kwalitatieve aspecten van de plannen. De investeerders vragen vanwege het hogere risico een hoger rentepercentage dan andere financieringsvormen. Het is ook niet de snelste optie, omdat men de tijd moet nemen om te ontdekken of er een goed klik is tussen de angel en de ondernemer.

 

Overeenkomst met verkopende partij

Bij een bedrijfsovername is het soms ook mogelijk financiële afspraken te maken met de voormalige eigenaar. Dit kan op verschillende manieren.

 

Gespreide betaling

Als je de verkoopprijs van het fitnesscentrum niet in een keer kunt betalen, kun je met de verkopende partij (de oud-eigenaar) afspreken om het te betalen bedrag te verdelen over een bepaalde periode. Het is gebruikelijk een flinke aanbetaling te doen en daarna maandelijks af te lossen. De verkoper neemt hier een behoorlijk risico in verband met kans op wanbetaling. Daarnaast moet hij jaren langer wachten tot hij de volledige verkoopprijs heeft ontvangen.

 

Achtergestelde lening

Als een deel van de verkooprijs niet gefinancierd kan worden, is er de optie dat de verkoper een achtergestelde lening sluit met de koper. Het grote nadeel hiervan is dat verkoper bij een eventueel faillissement achteraan aansluit bij de terugbetaling van het krediet. De banken en investeerders hebben dan voorrang. Omdat de voormalig eigenaar meer risico loopt bij zo’n lening, is het rentepercentage van de lening een stuk hoger. Tegelijkertijd zorgt een achtergestelde lening ervoor dat de onderneming extra aantrekkelijk wordt om in te investeren. De voormalig eigenaar toont hiermee veel vertrouwen in de koper. Immers: wanneer de onderneming failliet gaat, vangt hij de grootste klap op.

 

Earn-Out

De betaling kan ook afhankelijk gesteld worden van toekomstige winsten die met het bedrijf zullen worden behaald: de zogenaamde earn-out. Men spreekt dan met de voormalige eigenaar af dat pas een deel van de lening wordt afgelost als je de vooraf afgesproken doelen behaald hebt. Deze mogelijkheid is vooral geschikt als er goodwill in de verkoopprijs is opgenomen.

 

Huurkoop

Een niet zo gebruikelijke financieringsvorm is huurkoop. Het is een vorm van krediet waarbij je de totale verkoopprijs in termijnen betaalt aan de voormalige eigenaar. Je huurt als het ware het bedrijf. Het voordeel hiervan is dat je de overnamesom niet direct hoeft te financieren. Huurkoop onderscheidt zich van kopen op afbetaling door het feit dat tijdens de overeenkomst het bedrijf nog geen eigendom is - bij koop op afbetaling is het vanaf het begin eigendom.

 

De volgende keer gaan we dieper in op de overname van een sportcentrum in Coronatijd.

 

Philip Pijpers is oprichter en eigenaar van Wellness Solutions en ruim 25 jaar actief als adviseur in de fitnessbranche.

 

 

share