Thema-4: Onderzoek naar gezond luchtklimaat  (vervolg)


Er speelt al enkele maanden een wetenschappelijke discussie over de rol van aerosolen (kleine druppels) bij de overdracht van het coronavirus (besmettelijkheid) in relatie tot ventilatie in binnenruimten. Een discussie die impact heeft op onze branche. Op dit moment buigen onderzoekers in meerdere landen zich over dit vraagstuk. Flankerend daaraan wordt ook onderzocht welke apparatuur en innovaties bijdragen aan een gezond(er) luchtklimaat in binnenruimten, zoals fitnessclubs. Zo wordt er onderzocht welke (mobiele) systemen zoveel mogelijk aerosolen uit de lucht kunnen filteren en of de kwaliteit van de lucht gevisualiseerd kan worden voor sporters en bezoekers van binnensportaccommodaties.

 

NL Actief volgt nauwgezet en met grote interesse deze onderzoeken, omdat ze van invloed (kunnen) zijn op de ventilatiefaciliteiten van fitnessclubs en op het ‘open mogen blijven van onze sector´ bij een mogelijk tweede COVID-19 golf. Bovendien kunnen ze bijdragen om het vertrouwen terug te winnen van mensen die zich nu nog niet comfortabel voelen om binnen te trainen.

 

We volgen de onderzoeken ook om zélf als branche proactief te kunnen inspelen op oplossingen en aanpassingen. We zijn immers de sector van vitaliteit en gezondheid en willen er zeker van zijn dat mensen in een veilige omgeving verantwoord werk kunnen maken van een fitter en vitaler leven. Tegelijkertijd zoeken we oplossingen die voor ondernemers ook haalbaar en betaalbaar zijn.

 

We vinden het tevens belangrijk dat we als branche(vereniging) beter leren begrijpen hoe aerosolen zich gedragen in binnenruimten waar wordt gesport, wat het mogelijke effect is op de overdracht van het coronavirus en welke rol ventilatiesystemen daarbij spelen.

 

Als er resultaten van onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeken bekend zijn, zullen we die interpreteren, delen en vertalen naar onze branche. Want als we zélf proactief maatregelen nemen of aanpassingen doen, kunnen we een mogelijke nieuwe sluiting voorkomen. Daar staan we als branchevereniging voor.

 

 

share