Thema-3: Amper aanvragen voor TVL vanuit fitnessbranche (vervolg)


De duur van het Noodpakket 3.0 is een opsteker voor de fitnessbranche. “We hebben gepleit voor een langere doorloopperiode”, beaamt Patrick Rijnbeek, directeur van NL Actief. Uitzicht op een aanvullend steunpakket voor sec de fitnessbranche is er niet. “Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is van mening dat het Noodpakket 3.0 zo is opgezet, dat dit voldoende uitkomst moet bieden voor bedrijven in onze sector.”

 

Ook de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB) wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021. MKB-ondernemers (maximaal 250 werknemers) kunnen - bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) - in aanmerking komen voor een belastingvrije tegemoetkoming om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Voor het eerste tijdvak (1 oktober t/m 31 december 2020 ) geldt de huidige voorwaarde van minimaal 30% omzetverlies door de coronacrisis. Voor het tweede tijdvak (1 januari t/m 31 maart 2021) wordt de omzetdervingsgrens verhoogd naar 40% en voor het derde tijdvak (1 april t/m 30 juni 2021) wordt de grens op 45% omzetverlies gesteld. Het percentage van de vaste kosten dat via de TVL wordt vergoed, blijft 50%. Het maximale subsidiebedrag wordt verhoogd naar € 90.000 per drie maanden.

 

In de fitnessbranche wordt nog amper gebruik gemaakt van de TVL-regeling. Slechts één op de tien ondernemers heeft een aanvraag ingediend. Dat is in feite merkwaardig, omdat het businessmodel van fitnessclubs voor 80% bestaat uit vaste lasten. Denk daarbij aan kosten voor huur pand, huur apparatuur, licentiekosten, energiekosten en loonkosten. “Het aantal aanvragen vanuit de fitnessbranche blijft inderdaad nog flink achter bij de problematiek in de branche, zoals wij het ophalen”, geeft Patrick Rijnbeek aan. “Vooral omdat onze enquête laat zien dat er een grote groep ondernemers is die tussen de 20-30% omzetverlies lijdt. We blijven dus oproepen om de TVL aan te vragen als fitnessondernemers hiervoor in aanmerking komen. Want de échte klap voor onze sector moet nog komen. Veel clubs hebben hun leden gevraagd om toch de maandelijkse abonnementskosten te blijven betalen, ook al waren ze noodgedwongen gesloten. Gelukkig hebben veel consumenten dat gedaan. Veel clubs hebben aangegeven dat ze die loyaliteit gaan compenseren. De abonnementskosten voor de ruim drie maanden dat ze gesloten zijn geweest, verrekenen ze in diverse varianten het komende jaar. Dus de opbrengst uit abonnementen voor de periode april-juni is in feite een soort achtergestelde lening van consumenten aan de fitnessclubs.”

 

Dit unieke businessmodel van de sector heeft een belemmerend effect op de aanvragen voor de TVL, bevestigd Patrick Rijnbeek. “Eén van de voorwaarden om voor de TVL in aanmerking te komen, is dat de ondernemer de omzetdaling administratief moet kunnen aantonen. Daar hebben veel ondernemers moeite mee, omdat ze de 30% drempel van omzetderving nu administratief nog niet kunnen aantonen. We raden fitnessondernemers dan ook met klem aan om in gesprek te gaan hun boekhouder of accountant over de TVL.”

 

 

share