Het jaar dat bodybuilding veranderde

 

Het is dit jaar een halve eeuw geleden dat twee gebeurtenissen de wereld van bodybuilding voorgoed veranderden. Het begon in mei 1973 met het zogeheten Colorado-experiment, dat werd uitgevoerd door Arthur Jones met behulp van Nautilus-apparatuur aan de Colorado State University. Jones is een van de meest omstreden personages uit de geschiedenis van fitness. Hij was een voormalige filmmaker uit Oklahoma die later ondernemer en uitvinder werd en in 1970 het bedrijf Nautilus oprichtte.

Het primaire doel van het Colorado-experiment was om de doeltreffendheid van pure Nautilus-training bij het ontwikkelen van lichaamsbouw te bewijzen of te weerleggen. Deze studie werd uitgevoerd in een tijd waarin de overgrote meerderheid van bodybuilders hun lichaamsbouw ontwikkelde door middel van traditionele trainingen waarbij gebruik werd gemaakt van halters en kabelapparatuur. Jones had bezwaar tegen de krachtcurve die doorgaans werd gebruikt bij oefeningen. Hij merkte op dat de kracht die op de spier wordt uitgeoefend tijdens een beweging vaak varieert. De machines van Jones daarentegen waren ontworpen om tijdens de hele beweging een constante kracht op de spier te houden, wat volgens hem de sleutel tot meer spiergroei en kracht was.

Arthur Jones trainde proefpersoon en bodybuilder Casey Viator iedere dag persoonlijk en behaalde ongelooflijke resultaten. In zijn experiment werkte hij met een klein aantal sessies met behulp van enkele sets van herhalingen met hoge intensiteit tot kortstondig spierfalen. Viator won 63 pond aan spieren in 28 dagen. Hij voegde vijf centimeter toe aan elke arm en vijf centimeter aan zijn borst. De tweede proefpersoon kwam 15 pond aan in 22 dagen.

Het onderzoek verloor door de jaren heen aan legitimiteit, omdat Casey Viator later zou hebben verklaard dat hij tijdens het experiment zijn lijf manipuleerde door spierversterkende middelen te gebruiken en stiekem naar een andere gym te gaan om daar op de meer traditionele wijze te trainen. Kortom: na 50 jaar roept het Colorado-experiment nog steeds veel vragen en geruchten op.

Arnold Schwarzenegger veegde de vloer aan met Jones en zijn trainingsmethodes. De zevenvoudig winnaar van Mr. Olympia zorgde later dat jaar in New York voor het tweede memorabele moment van 1973. Nadat hij voor de vierde keer was uitgeroepen tot Mr. Olympia gooide hij tijdens zijn winnaarsspeech de microfoon boos op de grond en liep weg. De reden? Hij had zojuist gehoord dat het prijzengeld dat jaar was verlaagd tot 750 dollar. Een schandalige beloning voor een jaar trainen, vond hij. De verkiezing van 1973 vormde de basis van het boek Pumping Iron, dat later werd verfilmd en de opmaat vormde voor de sterk groeiende populariteit van bodybuilding. In 1980, toen Arnold Schwarzenegger de titel voor de laatste keer won, kreeg hij een bedrag van 25.000 dollar bijgeschreven.

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief

 

29