Topsport bedrijven op bestuursniveau

 

Haar familie wist het maandenlang stil te houden. Toen haar dochter voorstelde om woensdag 26 april samen iets leuks te gaan doen, had Karin van Bijsterveld geen idee dat die leuke dag voor haar zou beginnen in het gemeentehuis in Soest waar ze tot haar grote verrassing werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De beloning voor bijna 25 jaar nationaal en internationaal vrijwilligerswerk in de sport, met name in de tenniswereld. Dit is topsport bedrijven op bestuursniveau, hield de burgemeester van Soest de voorzitter van NL Actief voor. Een oeuvreprijs voor een - zo geeft ze zelf aan - atypische bestuurscarrière voor een vrouw in de sport.

Hoe werd u naar het gemeentehuis in uw woonplaats Soest gelokt?

“Mijn dochter vroeg me een aantal weken geleden of ik woensdag 26 april vrij kon houden, omdat ze samen met mij die dag iets leuks wilde gaan doen. Dat doen we wel vaker, dus het was voor mij een hele normale vraag. Dat ze vroeg om netjes gekleed te gaan, verbaasde mij ook niet. We doen soms dingen waarbij nette kleding gepast is. Toen ze me ’s ochtends ophaalde en zei dat we naar het museum zouden gaan, maar dat ze eerst in het gemeentehuis een museumpas moest ophalen, vond ik ook dat niet vreemd. Ik kreeg pas een vermoeden dat er iets aan de hand was, toen we bij het gemeentehuis aankwamen en het heel druk was. Mijn dochter zei nog ‘mam, wat is het druk’. Ik keek haar aan en zei ‘we gaan niet naar het museum, we gaan iets heel anders doen’. Toen had ik door dat ik een onderscheiding zou kunnen krijgen. Op het moment dat ik mijn man, mijn andere kinderen en mijn vader zag in het gemeentehuis, wist ik genoeg.”

 

En geen lintje, maar Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

“Ik had geen idee welke onderscheiding ik zou krijgen. Ik dacht een lintje. Ik heb me eerlijk gezegd ook nooit beziggehouden met lintjes en onderscheidingen. Daar heb ik nooit over nagedacht, daar doe ik het ook niet voor. Ik wist ook niet welke onderscheidingen en rangorde er waren. Nu begin ik steeds meer te beseffen hoe bijzonder het is om deze onderscheiding te krijgen. Er zijn dit jaar maar 25 personen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hoe speciaal dat is, wist ik niet toen ik de decoratie kreeg. Je moet het op inhoud verdienen en het moet je ook gegund zijn.”

 

U beschrijft uw bestuurscarrière als ‘atypisch’. Waarom?

“Gechargeerd: je ziet dat lintjes en andere onderscheidingen vaak gaan naar mensen, vooral mannen, op leeftijd. Als waardering voor wat ze hebben gedaan. Ik was pas 29 jaar toen ik begon als bestuurder in de sport. Ik was moeder, ik had mijn eigen advocatenpraktijk en ik werd sportbestuurder. Dat is atypisch, omdat het niet vaak gebeurt dat een vrouw op die jonge leeftijd en in combinatie met haar werk en gezin aan een bestuurscarrière in de sport begint. Ik was bijvoorbeeld de jongste en eerste vrouwelijke voorzitter van de tennisbond KNLTB. Ik ben nu pas 53 jaar en heb me al 24 jaar als vrijwilliger ingezet in de sport. Dus het is een oeuvreprijs, maar het is voor mij bepaald geen eindpunt. Ik zie het juist als een aanmoediging om verder te gaan met besturen in de sport, waaronder bij NL Actief.”

 

Het wordt wel een bijzonder jaar voor u: als Officier de Eerste Kamer in.

“Het ziet er inderdaad naar uit dat ik in juni naar de Eerste Kamer ga. Ik sta tweede op de lijst van JA21. Dan kan ik me ook via een politieke weg inzetten voor het belang van sport en bewegen, en een vitaal en gezond Nederland. Dat heb ik al 24 jaar als vrijwilliger in de sport gedaan, dus ik zal mijn decoratie als Officier in de Orde van Oranje-Nassau met trots dragen als ik in juni word geïnstalleerd in de Eerste Kamer.”

 

Karin van Bijsterveld is sinds 2019 voorzitter van NL Actief. Tevens is ze lid van het Topteam Sport, dat de impact van sportinnovatie wil vergroten. Ze is President-commissaris Recreatie Noord-Holland. Van 2016 tot 2022 is ze voorzitter geweest van de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS), van 2009 tot 2012 was zij de onafhankelijk voorzitter van het Platform Sport Bewegen en Onderwijs. In 2012 is zij toegetreden tot de Raad van Toezicht van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Het NISB is het kennisinstituut dat een vitale samenleving nastreeft, waarin iedereen actief is. Van december 2014 tot december 2016 was zij voorzitter van de Europese werkgeversorganisatie in de sport (EASE). Van 2008 tot 2016 was Karin van Bijsterveld bestuurslid van de Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS), en van 2015 tot 2018 secretaris van de Stichting Koningsspelen. Tevens is zij van 2011 tot 2017 lid geweest van het bestuur van Tennis Europe en voorzitter van de Junior Committee van Tennis Europe. Van 2012 tot 2017 was zij ook lid van de Junior Committee van de Internationale Tennisfederatie (ITF). Van 2006 tot 2010 was zij voorzitter van de tweede sportbond van Nederland, de tennisbond KNLTB. Zij was daarmee de jongste en eerste vrouwelijke voorzitter sinds het ontstaan van de vereniging in 1899.

 

 

15