Advies van het PEN: ongezonde voeding wettelijk aanpakken (vervolg)


Binnen het Joint Programming Initiative - a Healthy Diet for a Healthy life (JPI HDHL) hebben 28 onderzoeksinstituten uit zeven Europese landen hun expertise gebundeld: samen vormen ze het Policy Evaluation Network (PEN). Het doel van PEN is om bij te dragen aan het opvullen van bovengenoemde kennislacunes. De visie van PEN is om Europa te voorzien van methoden voor het identificeren, evalueren en vergelijken van beleid dat direct of indirect gericht is op lichamelijke activiteit, voeding en zitgedrag.

 

Eén van de adviezen van het PEN is om ongezonde voeding wettelijk aan te pakken. Mensen worden de hele dag verleid tot de consumptie van ongezonde snacks en sterk bewerkte voedingsmiddelen. Onderzoek laat zien dat Nederland te weinig doet tegen deze ongezonde voedselomgeving. Het is volgens onderzoekers de hoogste tijd voor stevige maatregelen en die wettelijk te verankeren. Een panel van experts heeft voor Nederland 29 aanbevelingen geformuleerd waarmee beleidsmakers een gezondere voedselomgeving kunnen creëren, zodat consumenten gemakkelijker gezonde voedselkeuzes kunnen maken.

 

Eén van de aanbevelingen is dat de Nederlandse overheid ambitieuzere doelen stelt voor vermindering van de hoeveelheid zout, verzadigd vet en toegevoegde suiker in alle sterk bewerkte producten die een belangrijke rol spelen in ons voedselpatroon. Andere belangrijke aanbevelingen zijn bijvoorbeeld het verbieden van kindermarketing voor ongezonde producten en verlaging van de prijs van groenten en fruit. Als je kijkt naar de aanbiedingen voor voedselproducten, zit daarvan maar liefst 70 procent níet in de Schijf van Vijf. Het wordt ons dus veel makkelijker gemaakt om ongezondere dan gezonde producten te kopen.

 

 

 

 

 

10