‘Een column als coproductie van ChatGPT en mij’

 

Het leek mij leuk om mijn column deze keer niet zelf te schrijven, maar dat samen met ChatGPT te doen. ChatGPT is een chatbot gebaseerd op een Large Language Model. Dat houdt in dat je een vraag kan stellen en dat ChatGPT in dit geval als ‘mijn ghostwriter’ daar een tekst voor schrijft. Een coproductie tussen een computer en een mens dus.

Mijn vraag aan ChatGPT formuleerde ik als volgt:

Schrijf een column over voeding in relatie tot een gezonde leefstijl, waarbij voeding niet alleen wordt bekeken vanuit de relatie tot gewichtsafname. Personal trainers richten zich voornamelijk op het onderdeel bewegen, terwijl voeding een even belangrijke factor is in het kader van gezondheid en vitaliteit.

Met één muisklik zette ik mijn chatbot aan het werk. De tekst die vervolgens over mijn beeldscherm rolde:

We hebben het allemaal wel eens gehoord: 'Je bent wat je eet'. En hoewel dit misschien een beetje clichématig klinkt, is het toch waar. Voeding is een essentiële factor als het gaat om een gezonde leefstijl. Helaas zien we vaak dat voeding alleen in relatie tot gewichtsafname wordt besproken, terwijl er veel meer aspecten van gezondheid en vitaliteit aan voeding gekoppeld zijn. Personal trainers zijn vaak gefocust op het onderdeel bewegen, terwijl voeding minstens zo belangrijk is als het gaat om een gezonde leefstijl. Een gebalanceerd en gevarieerd dieet draagt bij aan een gezond lichaamsgewicht, maar ook aan een betere concentratie, hogere energieniveaus, verbeterde slaap en een betere gemoedstoestand. We moeten ons ervan bewust zijn dat voeding veel meer is dan alleen calorieën tellen en bepaalde voedingsmiddelen vermijden. Het gaat om het begrijpen van de verschillende voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en het vinden van de juiste balans daarin. Denk hierbij aan het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, vezels, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat iedereen uniek is en dat er geen one-size-fits-all oplossing is als het gaat om voeding. Wat voor de een werkt, werkt niet automatisch voor de ander. Het is daarom belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat voor jouw lichaam het beste werkt. Een gezonde leefstijl gaat niet alleen over afvallen en fit blijven, maar over het creëren van een gezonde balans in je leven. Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen en te combineren met regelmatige lichaamsbeweging, slaap en ontspanning, creëer je een basis voor een gezond en gelukkig leven. Dus laten we voeding niet alleen zien als een middel om af te vallen, maar als een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Laat ons streven naar een gebalanceerd dieet dat bijdraagt aan onze gezondheid en ons in staat stelt om het beste uit ons leven te halen.

Toen ik de tekst had gelezen, vroeg ik me af: wat zou ik nou anders hebben geschreven of wat miste ik? Waarschijnlijk had ik een verdieping gemaakt door het gebruik van wearables en apps te benoemen, als een belangrijk hulpmiddel - ook op het gebied van voeding - voor de leefstijlprofessional én klant. Digitalisering en nieuwe technieken spelen namelijk een steeds grotere rol in ons leven en in de wijze waarop we mensen kunnen inspireren en begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl. Met de opleiding Leefstijlcoach en de opleiding 24/7 coaching die begin 2024 start, sorteren we daar al op voor. En ik nu ook met mijn gerobotiseerde co-auteur. Ik ben benieuwd welke trainingsschema’s de chatbot zou opstellen als ik daarom vraag. En hoe geïnspireerd, gemotiveerd en overtuigd ik daardoor raak. Ik betwijfel of een chatbot daartoe in staat is. Een mens wel.

Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief

 

 

4