Mentale ontspanning en stress beheersing, de meest ondergeschoven preventieve gezondheid maatregel überhaupt!


De wetenschap is het er over eens: stress is de grootste ziektemaker van deze tijd en als je daarbij ook nog een ongezond voedingspatroon hebt en inactief leeft, dan is het geen vraag of je chronische aandoeningen krijgt maar wanneer!

 

De vecht/vlucht modus staat teveel aan!

Wanneer we stress ervaren (door bijvoorbeeld mentale spanningen, irritaties, drukte, te lange to do lijst, negatieve emoties, verdriet, plotseling gevaar, problemen in de relatie of met de financiën, zorgen om de kids, boosheid en frustratie, overload, enz.), dan schiet ons lichaam automatisch in de evolutionair bepaalde vecht- of vluchtmodus. Dit is een automatische beschermingsreactie van het lichaam. Deze vecht-/vluchtreactie maakt ons lichaam klaar voor dat wat er gaat komen en beschermde onze voorouders al in de prehistorie, zodat zij alle aandacht konden leggen bij de omgeving en hard weg konden rennen als dat nodig was of achter dat beest aan konden gaan om eten voor de familie te scoren. Als de stressprikkel binnenkomt, dan gaat er als het ware een soort van hormonale kettingreactie aan de slag.

 

Belangrijke lichaamsfuncties staken!

Er komt adrenaline vrij om ervoor te zorgen dat alle energie naar onze spieren gaat om meteen te kunnen reageren, onze hartslag stijgt om meer voedingsstoffen en zuurstof te kunnen brengen naar de spieren, we gaan sneller en oppervlakkiger ademen, bloedvaten trekken samen om geen bloed te verspillen waardoor onze bloeddruk stijgt, de spijsvertering vertraagt, er gaat minder bloed en zuurstof naar ons brein, we komen in een staat van focus en de kracht van ons immuunsysteem vermindert, want die energie is in onze spieren nodig.

+ lees verder

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

12