Fitnessclub Nederland: slim anticiperen
op gestegen energieprijzen
(vervolg)

 

Dus grijpt Ton Schouten met zijn team in. Hij schakelt versneld over naar LED verlichting – “daar zijn we al een tijd mee bezig, dat zou sowieso gaan gebeuren” - en hij zoekt naar creatieve oplossingen. “Bij De Dars hangen twee grote 500 liter boilers. Die staan 24/7 aan om de temperatuur op 65 graden Celsius te houden, in verband met legionella. Dat kost enorm veel gas. In de kleedkamers hangen kleine boilers van 200 liter. Die kunnen we uitzetten, omdat de  boilers dicht genoeg bij de douches in de kleedkamers zijn. We leggen een omleiding aan, om de kleine boilers heen. Twee douches geven binnen 15 seconden warm water, uit de overige douches komt alleen koud water. Ook bij de andere locaties bekijken we of zo’n constructie mogelijk is. Leden kunnen zich dus nog warm douchen, maar moeten iets meer geduld hebben omdat er minder douches met warm water zijn. Het zorgt wel voor een flinke besparing op onze gaskosten. Het alternatief zou namelijk zijn dat we alle douches zouden afsluiten van warm water.”

 

De openingstijden van de sauna’s worden eveneens aangepast. “Onze doelgroep zijn vooral 40-plussers. Mensen die bewust voor onze kwaliteit, faciliteiten en service kiezen en daar ook voor willen betalen. Onderdeel van die gastvrijheid is bijvoorbeeld dat ze de hele dag gebruik kunnen maken van de sauna. We zijn van plan om nu met klokuren te gaan werken, dus dat de sauna alleen ’s ochtends en ’s avonds is geopend, en ’s middags niet. Ook dat levert een flinke besparing op. De verwarming in de centra gaat bovendien een paar graden omlaag, maar niet uit. Je kunt het niet maken om mensen indoor in een temperatuur van 3 of 4 graden te laten sporten. Dat willen we niet.”

 

De abonnementsprijzen gaan per 1 januari 2023 omhoog. “Onze klanten gaan per maand € 2 extra betalen: € 1 indexering en € 1 energiekosten. De prijselasticiteit van het product fitness is zodanig dat we geen € 10 per maand extra kunnen vragen, want dan zullen veel leden weglopen. Maar € 2 vind ik reëel. Mensen begrijpen heus wel waarom we deze ingrepen doen, ze ervaren de gevolgen van de gestegen energieprijzen immers ook in hun eigen portemonnee.”