Podcast A New Me - Leefstijlcoaching
op basis van DNA

 

Op deze plaats heb ik de voorbije jaren wel eens aandacht besteed aan de kansen die DNA biedt om mensen efficiënter te kunnen begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl. DNA liegt immers niet en het maakt inzichtelijk hoe het genetisch profiel van iemand is. Met behulp van DNA wordt de potentie van het atletisch vermogen (onder andere duur, kracht, uithoudingsvermogen, herstel capaciteit, immuunsysteem, blessures, voeding, weerbaarheid en stresstolerantie) van een sporter in beeld gebracht. Ik verwacht dat leefstijlcoaching op basis van DNA de komende jaren dé game changer voor de fitnessbranche gaat worden.

 

In de gemeente Venlo is nu een project gestart waarbij twaalf inwoners aan de hand van een gepersonaliseerd leefstijlprogramma op basis van hun DNA werk gaan maken van een gezonder, fitter en vitaler leven. De twaalf inwoners variëren qua geslacht, leeftijd, sociale klasse, fitheid en doelstelling. Van heel veel kilo’s afvallen tot een nog betere conditie om een sportieve challenge te kunnen voltooien. Wat het project in Venlo bijzonder maakt, is dat de gemeente co-financier van het programma is. Bij mijn weten heeft nog niet eerder een gemeente geïnvesteerd in een leefstijlprogramma op basis van DNA. Inmiddels zijn er meer gemeenten die interesse hebben getoond om hun inwoners op deze wijze te begeleiden naar een fitter leven. De kansen van leefstijlverbetering geholpen door DNA beginnen het te winnen van argwaan en onwetendheid.

 

Het project in Venlo roept een mix van gevoelens op. Van waardering tot (politieke) vragen, van nieuwsgierigheid tot onrust onder fitnessprofessionals. Want wat als nu blijkt dat een vrouw of man die wilde afvallen en daarvoor een leefstijlcoach in de arm nam, volgens de DNA-analyse eigenlijk anders had moeten sporten, eten en leven om zijn of haar doelstellingen écht te kunnen bereiken? Met andere woorden: stel dat de conclusie is dat die persoon niet op de juiste wijze is begeleid door de personal coach, omdat die niet beschikte over de inzichten die DNA wél bieden? Waar leidt dat toe? Tot gekwetste fitnessprofessionals? Tot het beeld van ‘ze doen maar iets’ in de fitnessbranche? Of tot het beeld van een sector die zichzelf opnieuw uitvindt en technologie gebruikt om Nederlander fitter en vitaler te maken?

 

Boeiende vragen die aan bod komen in mijn podcast A New Me - Leefstijlcoaching op basis van DNA. Maandag 5 december gaat de eerste aflevering ‘live’.

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren?

 

28