Nederlanders zitten te veel, blijkt wederom uit nieuwe cijfers

Bijna iedereen maakt zich er onbewust schuldig aan: te veel zitten. Veel en langdurig zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon. Toch zitten we in de huidige samenleving met zā€™n allen steeds meer tijdens werk en vrije tijd, blijkt uit de nieuwe cijfers.

Eens in de drie jaar vragen CBS en RIVM de cijfers rondom ons zitgedrag uit via de leefstijlmonitor. De onlangs gepubliceerde en daarmee meest recente cijfers zijn die van 2021, toen brachten Nederlanders van 4 jaar en ouder dagelijks gemiddeld 9,1 uur zittend door. Op weekenddagen zitten we gemiddeld ruim een uur minder dan op een doordeweekse dag.

ā€‹Meer feiten en cijfers vind je in deze factsheet

Wie er dan precies het meest zitten? Dat zijn de jongeren, gevolgd door volwassenen. Kinderen brengen het er nog het beste vanaf. Maar ook daar valt winst te boeken. Te veel zitten is namelijk niet goed voor onze gezondheid. Mensen die te veel zitten (meer dan 8 uur op een dag) en weinig bewegen hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die minder dan 4 uur op een dag zitten. Daarnaast kan veel zitten leiden tot meer kans op vroegtijdige sterfte.

ā€‹Klik hier voor meer informatie

26