Energie en perspectief! (vervolg)


We hopen op een goede regeling vanuit Brussel en/of Den Haag, maar het is niet verkeerd om ook alle alternatieven te onderzoeken. Hoeveel kortingsabonnementen verstrekken we en kunnen die niet naar 50% daarvan? Is het nu misschien dan toch de tijd om 10% te verhogen met de prijzen of elke 4 weken te gaan incasseren in de plaats van elke maand? Let op, als er nog mensen werken tegen minimumloon, ook dat gaat 10% omhoog in januari 2023. Dus er zit voor de meeste ondernemers niets anders op dan energiebesparing en lidmaatschapsverhoging goed tegen het licht te houden en er niet mee te wachten, want begin december zullen we de leden moeten informeren wat er in januari gaat gebeuren.

 

Hoe ongemakkelijk dan ook: stel de compensatie is slechts 50% en met alle berekeningen en maatregelen krijg je het gat niet gedicht, wat is dan het plan? Ik vernam al van ondernemers die met crowdfunding de zaak open hebben kunnen houden en anderen hebben een plan klaarliggen om de grote locatie te sluiten en naar een goedkope(re) hal te verhuizen.

 

Hoe dan ook, we zullen met de situatie moeten dealen en het is goed om er niet mee te wachten om alle scenario’s op een rij te zetten en er iets van te vinden. Nu is het wel wachten op politiek Den Haag, maar toch moeten we snel schakelen. Dus met volle energie er tegenaan, want ook na 1 januari gaat de zon weer op en gaan we ervoor. Al is nog niet helemaal duidelijk waarvoor.

 

John van Heel

EFAA Opleidingen en Leefstijlclub