In de startblokken voor het post-corona tijdperk! (vervolg)


Bewegingen in de richting van leefstijl- en preventie

De vruchten moeten we er nog van gaan plukken, maar de eerste tekenen van een omslag zijn er zeker. Zo investeert de overheid in leefstijlgeneeskundig overzoek, Positieve Gezondheid komt steeds meer onder de aandacht en binnen de sector zien we ook dat we steeds meer richting leefstijl en preventie bewegen. NL Actief registreert steeds meer Preventiecentra en 4+ professionals, trainers met een specifieke doelgroep-expertise. Europe Active presenteerde in de herfst van 2021 het Europe Active Horizon 2025 Manifesto, met de pijlers Gezondheid, Digitaal, Community en standaards. Gezondheid op nummer één, om de sector te faciliteren een erkende oplossing te worden voor een goede gezondheid en voor een gezondere toekomst.

 

World Active Forum

Het World Active Forum (WAF), een netwerk van nationale fitness brancheverenigingen van over de hele wereld, werd op 20 juni 2022 gelanceerd. Dit initiatief, dat representatieve brancheverenigingen uit alle continenten samenbrengt, heeft tot doel wereldwijde samenwerking te initiëren en te versterken. De missie van het WAF: More People, More Active, More Often!

 

Europese leefstijl- en preventie-initiatieven

Ook op gebied van Europese samenwerking staat de sector niet stil. Europe Active is partner in twee door Erasmus+ gefinancierde projecten: Active Ageing Communities en New Health, waarover op 6 oktober 2022 in Brussel (in het THON Hotel) van 09.30 – 16.00 uur een slotconferentie plaats zal vinden. De nieuwe rol voor de trainer en personal trainer, ‘Healthy Lifestyle promotors’, zal worden geïntroduceerd, en hoe deze nieuw opgeleide professionals fysieke activiteit, gezond eten, mentaal welzijn en een gezonde levensstijl bij hun doelgroepen kunnen verbeteren. In de middag wordt het Active Ageing-programma gepresenteerd en hoe het bijdraagt aan de bevordering van een gezonde levensstijl en sociale inclusie bij oudere volwassenen, door het te koppelen aan andere initiatieven in de bredere beleidscontext van een vergrijzend Europa. Wil je voorop lopen, reserveer hier dan snel een plek.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang.

 

Een New Health Food SWITCH voor iedereen

In 2020 is binnen het New Health EU project de introductie videoserie ontwikkeld ‘The turning point of the Homo Sapiens’. In 2021 is ‘Bewegen als medicijn’ ontwikkeld en een start gemaakt met ‘Voeding als medicijn’, dat in september 2022 beschikbaar komt en gepresenteerd wordt in lezingen en webinars ‘Een Food SWITCH voor iedereen’. In september/oktober zullen er in België, Nederland, Portugal, Spanje, Slowakije en Litouwen ‘Food SWITCH events’ plaatsvinden. Gratis lezingen en webinars voor consumenten, vrijwilligers, maar zeker ook voor professionals in de sport, gezondheidszorg en onderwijs, eigenlijk voor iedereen die met mensen werkt. De nieuwe Food as medicine video’s worden gepresenteerd en men kan zich tijdens de events gratis registreren voor de nieuwe app en de nieuwe leefstijlscan zelf doen.

 

Gratis aanmelden

Ben jij geïnteresseerd in het verbeteren van je eigen gezondheid en welzijn en/of wil je anderen hierin helpen, meld je dan aan via info@leefstijlclub.nl. De webinars vinden plaats op 6 september om 19.00 uur, op 7 september om 10.30 uur en op 8 september om 15.00 uur. Als deelnemer krijg je meteen de gehele serie ter beschikking, een eigen account als je professional bent, de New Health App en de leefstijlscan, allemaal in 7 talen.

 

Kiezen voor leefstijl en gezondheid

Voor sportschoolhouders en dus ook voor trainers en personal trainers was en is het nog steeds een uitdaging: Komen alle klanten terug, blijven ze, verwachten ze nu meer, wat zijn de sleutels voor een excellente retentie? Nu als nooit tevoren is het een periode van keuzes maken. De ene kant is de low budget kant, de andere de high end werd gezegd, maar ik denk dat die andere kant de leefstijl- en preventiekant is. Als je jouw organisatie wil inrichten op de 40-plus populatie, dan ontkom je er niet aan om je te specialiseren in gezonder leven, stressmanagement, een sterke rug, gezond afvallen en gezond ouder worden. Dus in de startblokken voor het post-corona tijdperk betekent: kies bewust, als je erin gelooft, voor gezondheidsbevordering, onderzoek wat de behoeften op dat vak zijn van jouw doelgroep en start met het optimaliseren van je service en teamexpertise in die richting.

 

 

 

John van Heel

EFAA Opleidingen en Leefstijlclub

 

share