Thema-interview-7: De extreme beleving
bij niche club Saints & Stars
(vervolg)

 

Je kijkt daarbij niet alleen naar de fitnesssector.

“Nee, eigenlijk steeds minder. Ik merk dat ik steeds meer inspiratie haal uit bijvoorbeeld coole hotels, nachtclubs en festivals. Deze sectoren lopen vaak voor op de fitnessbranche. We hebben nu voor de eerste keer samengewerkt met professionals die hun sporen hebben verdiend in de festivalbranche. Het is onvoorstelbaar hoe zij op detailniveau denken over beleving. In de fitnessbranche praten we over licht in algemene zin. Zij praten daarentegen over één type laser en hoe je dat type kunt inzetten om een bepaalde optimale beleving te creëren. Daar denken wij in de fitnessbranche niet of amper over na, voor veel clubs is licht gewoon licht.”

 

Vind je dat fitnessondernemers in algemene zin nog te behoudend zijn en te weinig durven te innoveren?

“Ik ga die vraag met ‘ja’ beantwoorden, maar niet in verwijtende zin. Ik weet namelijk dat het best lastig is om te blijven innoveren. Maar ik verbaas me wel dat er nog altijd ondernemers zijn die hun club runnen zoals ze dat tien of vijftien jaar geleden deden. De samenleving verandert voortdurend, waarom de clubs dan niet? Ik heb in die zin misschien gemakkelijker praten, omdat ik in Amsterdam mijn gyms heb. Daar kun je extreme niche clubs als Saints & Stars openen en een bestaansrecht geven. Dat kan alleen in grote wereldsteden met voldoende Millennials. Want we stoten ook genoeg mensen af met onze concepten, mensen die het helemaal niet leuk vinden om in een soort nachtclub te sporten. Dit format werkt dan ook niet in kleinere steden of in de regio. Dus ik begrijp dat ondernemers andere keuzes maken dan ik. Maar over het algemeen mag de fitnessbranche best wel vernieuwender worden en minder kopieergedrag vertonen. Als ergens iets succesvol is, zie je meteen dat veel andere clubs dat overnemen. Maar als iedereen dat doet, sta je vervolgens als branche weer stil. Het gaat erom dat je ook zelf durf te vernieuwen en nieuwe concepten of nieuwe vormen van blurring ontwikkelt en toepast. Ik ben liever trendsetter dan volger of iemand die concepten van anderen kopieert.”

 

Zou jij Saints & Stars zijn begonnen zonder de ervaring die je hebt opgedaan bij HealthCity?

“Nee, ik zou nooit een niche club openen zonder dat ik over data en testresultaten zou beschikken. Bij HealthCity heb ik volop kunnen experimenteren en testen met het concept dat uiteindelijk Saints & Stars is geworden. Met dien verstande dat we het nooit zo extreem hebben getest als nu in onze gyms. We blijven grenzen verleggen om onze klanten te blijven verrassen. Je ziet het ook bij festivals. Dat zijn geen bijeenkomsten meer waar je alleen maar luistert naar een band op het podium. Er is zoveel meer bijgekomen, het gaat om een totaalbeleving. Dat ervaren onze leden ook. We merken dat sporters een les anders beleven als ze bij ons sporten. Bij de meeste fitnessclubs zijn de zalen licht: je ziet de andere deelnemers goed, je ziet de lesgever goed, je ziet de apparatuur goed. Heel veilig en safe. Bij ons sport je in een donkere zaal, met lasershows en rook. Daardoor beleef je de les veel individueler, je bent veel meer met jezelf bezig dan met de andere deelnemers. Dit zorgt ervoor dat je helemaal opgaat in de les. Hierdoor is de training intensiever en kun je meer uit jezelf halen. Met muziek, licht en rook proberen we dat gevoel te versterken. Dat stemmen we ook af op de lesgever. Iedere lesgever bij Saints & Stars bepaalt zelf hoe hij met licht, geluid en rook beleving creëert. De inhoud van de les is hetzelfde, maar de beleving kan per lesgever verschillen. Ook zij zoeken in hun lessen de grenzen op. Trainen bij Saints & Stars is anders dan waar dan ook, onze leden verleggen continu hun grenzen tijdens het trainen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zo kun je groeien en nog meer bereiken.”

 

Saints & Stars in het buitenland?

“Dat zie ik wel gebeuren. Onze gyms zouden ook prima passen bij grote internationale steden in het buitenland. Qua investering maakt het niet zoveel uit. Of we nu een Saints & Stars in Rotterdam of Parijs openen, het kostenplaatje is vergelijkbaar. Het is in ieder geval mijn missie om meer Saints & Stars te gaan openen.”

 

share