Thema-interview-5: Horen zonnebanken in
een gezondheidsbranche thuis?
(vervolg)



Fitness en zonnebanken is een van de eerste vormen van blurring in de fitnessbranche geweest: een getraind lichaam met een bruin kleurtje. Waarom is de zonnebank slecht?

“De straling van de zonnebank beschadigt de huid, zoals de zon dat ook doet. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, word je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank. Op korte termijn kleurt je huid bruin, dat is vanuit cosmetisch oogpunt wellicht mooi om te zien. Maar het bruine kleurtje verdwijnt, terwijl de huid wel beschadigd blijft.”

 

U pleit voor een leeftijdsgrens: onder de 18 jaar niet onder de zonnebank.

“Het liefst pleit ik voor een algeheel verbod, maar zeker kinderen en jongeren moeten de zonnebank mijden. De huid van kinderen is dunner en kwetsbaarder. De leeftijdsgrens van 18 jaar is ook ingegeven door het feit dat jongeren dan volwassen worden en zelf mogen (kunnen) beslissen. Hopelijk zijn ze op die leeftijd beter in staat de risico’s goed te begrijpen, hoewel dat natuurlijk voor jongeren ook nog lastig is.”

 

Wat is uw boodschap voor fitnessondernemers?

“Ik roep fitnessondernemers op om geen zonnebanken in hun club te plaatsen. Doen ze dat wel, zorg dan voor goede en eerlijke voorlichting. Vertel mensen welk risico ze lopen. In fitnessclubs komen vooral mensen die aandacht hebben voor hun leefstijl, die fit en vitaal oud willen worden. Daar past ongezond gedrag en huidkanker niet bij. En laat geen jongeren op de zonnebank toe. Er zijn ook genoeg zonnestudio’s in Nederland. Dat is hun corebusiness, daar wordt verantwoord gebruik van een zonnebank beter gereguleerd. We hebben echter minder zicht op zonnebanken in bijvoorbeeld hotels, sauna’s en fitnessclubs. Soms staat daar in een achterafkamertje een zonnebank en is er amper tot geen controle of toezicht dat de zonnebank verantwoord wordt gebruikt, of mensen zich goed beschermen en er niet te lang onder liggen. Met name over die sectoren maken we ons zorgen.”

 

Stijgt het aantal mensen met huidkanker?

“Ja, het aantal mensen met huidkanker is de laatste jaren fors toegenomen. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met een vorm van huidkanker. Dit komt vooral door het toegenomen aantal zonvakanties, klimaatverandering en de aantasting van de ozonlaag, het onvoldoende beschermen bij activiteiten in de zon en het gebruik van de zonnebank. Mensen blijven het fenomeen huidkanker onderschatten en beschermen zich daardoor onvoldoende tegen de zon. Preventie is heel belangrijk, omdat het grootste deel van de huidkankers te voorkomen is als mensen zich goed beschermen tegen schadelijke uv-stralen. Australië is daar een goed voorbeeld van. Daar heeft de overheid ingegrepen en een actieplan opgezet. In Australië zien we nu dan ook een daling van huidkanker bij jongeren. Daar moeten we in Nederland ook naar toe. Dat vraagt wel om een proactieve rol van onder meer fitnessclubs.”

 

share