Beursverkenner Govert - mede-eigenaar GoHealth Clubs  (vervolg)


Wat ik heb gemist op de FIBO? Eigenlijk wat ik al jaren mis op fitnessbeurzen: systemen om de kwaliteit van de bedrijfsvoering te monitoren. In onze branche kom ik volop apparatuur en meetinstrumenten tegen, CRM-systemen, marketingbureaus, maar geen bedrijven met systemen om de bedrijfsvoering te monitoren. Dat aspect moet in onze sector veel meer aandacht en prioriteit krijgen. Het is een belangrijk instrument om de kwaliteit van de branche naar een hoger niveau te tillen en kwaliteit ook te borgen. Ik zou het toejuichen als NL Actief daarin een actievere rol pakt. Monitoring van bedrijfsvoering wordt zo belangrijk. Het is nu nog een blue ocean in onze branche.

 

Enthousiaste klanten en bevlogen medewerkers zijn de ruggengraat van elke organisatie. Dus ook van sportverenigingen, fitnessclubs en wellnesscentra. De ervaringen van klanten worden steeds belangrijker. Daar is onderzoek voor nodig: het is belangrijk om te weten wat je leden vinden en voelen, en waar ze vrolijk en minder blij van worden. De fitnesssector leent zich bij uitstek voor tevredenheidsonderzoek. Ik heb daarom het platform Feedback4Sports door het onafhankelijk onderzoeksbureau Focus Feedback laten bouwen. Dat platform groeit en bloeit en steeds meer clubs in Nederland maken er gebruik van. Het maakt inzichtelijk wat klanten en leden écht vinden en vertaalt dit naar concrete actiepunten voor een betere klantbeleving en ledenwerving. Nieuwe Europese wetgeving gaat zelfverzonnen klantenverhalen op websites sanctioneren. Nu mag je nog ongestraft zelf verhalen van klanten bedenken en die publiceren. Dat mag binnenkort niet meer. Bedrijven die dat toch doen, riskeren een boete van 4% van hun omzet. Dus het loont in meerdere opzichten om écht bij klanten na te vragen hoe ze jouw producten en dienstverlening ervaren.

 

Mijn tip voor een bezoek aan de Fitfair? Geniet dat het weer kan, ontmoet je leveranciers en collega’s, en kijk goed wat er op het gebied van meetapparatuur allemaal is ontwikkeld. Wellicht zijn er op de Fitfair ook aanbieders van bodyscans. En ik hoop dat NL Actief de oproep van NLsportraad aan het ministerie van VWS krachtig uitdraagt dat sport en bewegen een eerste levensbehoefte moet worden. De urgentie van de bewegingsarmoede vraagt om meer gezondheidsbescherming. Van nazorg naar voorzorg. Dat moeten wij met alle partijen in onze branche samen oppakken.’

 

Govert Janssen is mede-eigenaar van de GoHealth Clubs en columnist over klantbeleving van bodyLIFE

share