De volgende tak van het Fitness Ecosysteem! (vervolg)


Fitness in de toekomst

Bewegen wordt essentieel en bewegen, sport en spiertraining wordt ingezet als meest belangrijke preventiemiddel tegen ziekten en ter bevordering van de kwaliteit van leven. Dat gebeurt binnen het onderwijs, vanaf 1e klas lagere school, inclusief leefstijleducatie, maar ook dagelijks sport en elk uur minimaal 10 minuten bewegen of oefeningen doen. Ook in het voortgezet onderwijs krijgt de jeugd dagelijks sport en wekelijks leefstijl- en preventieonderwijs, waardoor we als maatschappij borgen dat de jeugd gezond en vitaal, met kennis van zaken, opgroeit. Vanuit overheidsinstellingen en bedrijven wordt er een verplichte en structurele bijdrage geleverd aan deelname van sport en fitness en kunnen werknemers twee keer per dag 10 tot 20 minuten van de werkplek, onder werktijd, om even een blokje om te lopen of een oefensessie te doen voor lenigheid, kracht of ontspanning. Binnen de zorg wordt standaard naast de nodige curatieve interventie, ook een preventief leefstijladvies verstrekt en daar waar nodig doorverwezen naar een leefstijl- en preventiecentrum. Sportcentra hebben zich ontwikkeld tot kenniscentra leefstijl en preventie, waar consumenten en bedrijven deel kunnen nemen aan sport- en preventie-activiteiten, maar ook aan basiscursussen gezond bewegen, gezonde voeding, een gezonde mindset, Positieve Gezondheid, Actief met Reuma, Fit met diabetes en meer. De nieuwe tak aan het Fitness Ecosysteem heet Leefstijl- en Preventienetwerk. Het netwerk waar ook de gecombineerde leefstijlinterventies voor overgewicht, diabetes, oncologie, reuma, enz. plaatsvinden.

 

Focus op preventie

Het is een perspectief dat nog bewaarheid moet worden en we staan volgens mij nu aan het begin van deze ontwikkeling. Die begint met bewegen essentieel verklaren en het vervolg zullen wij als sector zelf moeten inkleuren. De eerste belangrijke stappen zijn al gezet: de ontwikkeling van de doelgroep protocollen en de ontwikkeling van de Leefstijlcoach certificering op niveau 3, vanuit NL Actief. Die laatste, een belangrijke stap en signaal voor de sector wat mij betreft, laat ons de leefstijlprofessionals van de maatschappij worden: naast optimaal en effectief begeleiden in sport ook optimaal en effectief begeleiden op het gebied van voeding en mindset. Deze drie-eenheid, beweging, voeding en gedragsverandering begeleiding, wordt ook binnen de GLI aangeboden (voor mensen met obesitas), maar nog onvoldoende preventief ingezet. Kansen dus voor de fitnesssector en maatschappelijk enorm noodzakelijk.

 

Afgelopen jaar hebben we bij EFAA de Europese accreditatie ‘Healthy Lifestyle promotor’ behaald, waarmee trainers die de leefstijl- en vitaliteit basis coach vierdaagse volgen, een extra certificaat ontvangen voor deze kwalificatie. Belangrijker nog is natuurlijk dat ze eenzelfde theoretische basis krijgen dan de aanpak binnen de GLI, een update van de beweegrichtlijn, van de voedingsrichtlijn en van de basis van gedragsverandering begeleiding en mindset ontwikkeling.

 

Een sector in beweging.

 

 

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

 

 

 

share