De grote transformatie van de fitnessindustrie! (vervolg)


Dr. Fiona Bull, hoofd van de afdeling voor Physical Activity van de WHO, maakte op 3 november duidelijk dat het voor onze branche belangrijk is meer samen te werken met besluitvormers in de gezondheids-, sport- en onderwijssectoren. "We moeten samen focussen op duurzame communicatiecampagnes om mensen effectief te bereiken, te motiveren en te betrekken, samenwerken aan betaalbare sport en voldoende mogelijkheid bieden voor iedereen, om voldoende bewegen en sporten mogelijk te maken. Ook moeten er samen programma's, producten en diensten aangeboden worden voor mensen van alle leeftijden." Keynote speaker Imran Rashid: “De grote transformatie vraagt om een verschuiving: van digitalisering naar humanisering, van klant naar mens, van er goed uitzien naar je goed voelen en van individualisme naar saamhorigheid." Ook de digitale toekomst en de impact van COVID-19 werden op 3 november diepgaand geanalyseerd door Ian Mullane (Keepme) in een inzichtelijke presentatie waarin hij uitdrukte dat ‘COVID een soort accelerator was voor kansen om mee te groeien met de digitale transformatie’.

 

Op 5 november opende Julian Berriman, de directeur van de commissie voor professionele normen, door te benadrukken dat ‘gemeenschappelijke, robuuste en kwaliteit geborgde normen een must zijn als de sector door de samenleving en beleidsmakers echt beschouwd dient te worden als een belangrijke ondersteuning van het volksgezondheidsbeleid’. Prof. Dr. Willem van Mechelen presenteerde het European Initiative for Exercise in Medicine (EIEIM) en onderstreepte dat ‘mensen ouder worden en zieker worden door een ongezonde levensstijl. 50% van de Europese bevolking sport niet, en slechts een schamele 16% doet de aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging per week. We stevenen af op een onhoudbare situatie voor onze gezondheidszorg die we zo snel mogelijk het hoofd moeten bieden’.

 

Het panel van de dag werd gemodereerd door adjunct-directeur voor normen Anna Szumilewicz en bestond uit panelleden John van Heel (EFAA en het New Health Project), Dr. Anna Plucik-Mrożek (Exercise is Medicine Polska), Dr. Colin Robertson (Doctor of Physiology, Exercise & Nutrition Scientist) en Dr. Sebastià Mas Alòs (EUPAP-projectmanager). Het thema van de discussie: Hoe heeft COVID-19 de noodzaak voor onze sector versneld om zichzelf aan te bieden als een preventieve oplossing om de toename van chronische ziekten te verminderen. De conclusies: Educatie van personeel op het gebied van gezondheidsbevordering, healthy ageing en omgaan met specifieke doelgroepen is cruciaal!

 

Wat in ieder geval sterk naar voren kwam in beide evenementen was dat onze sector een cruciale schakel is op het gebied van preventie en gezondheidsbevordering. We zitten al lang niet meer uitsluitend in de fitnessbranche, we ontwikkelen van fitnessbranche steeds duidelijker naar een preventieve gezondheidsbranche. We geven er zelf steeds meer invulling aan en worden door steeds meer partijen ook zo gezien en erkend. Dat schept vertrouwen en geeft ons een heldere focus voor de ontwikkeling in de komende 10 jaar.

 

John van Heel

EFAA opleidingen en Leefstijlclub

 

 

 

share