Vrouwenfitness als teken van
emancipatie en empowerment

 

Ik weet niet of u het herkent, maar soms ben je met een project bezig en word je herinnerd aan een ander plan dat nog ergens in een bureaulade ligt. Of beter gezegd: dat in een online mapje met ‘ideeën’ is beland. Dat gevoel kreeg ik toen ik onlangs met de in Nederland wonende Poolse fotografe Ania Liesting door haar vaderland reisde. We werken samen aan het project Ode aan Vrouwen, waarmee we eind oktober een roadtour door Europa maken en ook het Europees Parlement in Brussel als podium mogen gebruiken.

 

We brengen met het project een ode aan vrouwen die met name in Oost-Europa strijden voor gelijke rechten en gelijkwaardigheid. Want Oost-Europa is hard op weg om een twee kasten systeem te worden: mannen als primaire geslacht, vrouwen en mensen met een ‘andere’ seksuele geaardheid als tweederangsburgers. In Polen worden de vrouwenrechten met voeten getreden, zijn homovrije zones ingevoerd, moet abortus verboden worden en wil de regering seksuele educatie uit de schoolboeken halen. Al enkele jaren gaan vrouwen de straat op om te strijden tegen de toenemende kloof tussen mannen en vrouwen. Polen is, helaas, geen uitzondering. Ook landen als Hongarije en Turkije varen een zeer conservatieve koers waarin vrouwen en de LHBTI+ familie het moeten ontgelden.

 

Tijdens de interviews en reportages in Polen moest ik regelmatig denken aan een format dat we enkele jaren geleden hebben uitgewerkt. Aanleiding destijds was dat in steeds meer landen in de Golfstaten vrouwen naar fitnessclubs mogen gaan. Vrouwenfitness als teken van emancipatie en empowerment. Dat hebben we in andere delen van de wereld eerder ook al meegemaakt.

 

Het idee is om een maatschappelijke campagne te ontwikkelen waarin vrouwen uit de hele wereld vertellen over de relatie tussen fitness en empowerment, en hun ervaringen daarmee. De maatschappelijke waarde van fitness in een antropologische en historische context. Met misschien wel een actuele noodzaak, dichtbij huis. Want nu landen in Oost-Europa op het gebied van vrouwenrechten en gelijkwaardigheid reuzenstappen terug in de tijd maken, is het wachten op de dag dat vrouwen weer als heksen worden verbrand en niet meer en public mogen sporten, laat staan dat ze zich in strakke sportkleding over straat mogen begeven.

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren?

 

 

 

 

36

share