Re-fit: De fitnessclub zonder muziek  (vervolg)


Zelf muziek meenemen naar fitnessclub Re-fit is overigens niet verboden. “Mensen mogen zeker met oortjes in sporten en zo luisteren naar muziek. Dat is hun eigen keuze, dat willen we niet verbieden. Maar in de club zelf is er geen muziek. Daarmee onderscheiden wij ons van andere aanbieders in de regio. Mensen kiezen bewust voor onze club, omdat het rustig is. Zeker voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum is onze sportschool een uitkomst, omdat er weinig prikkels zijn.”

 

Door de club muziekvrij te maken, zijn Bert en Ria van Deelen ook verlost van discussies over muzieksmaak. “Vanuit onze christelijke achtergrond hebben wij geen behoefte aan popmuziek. Maar ja, je gaat ook geen klassieke muziek draaien in een sportclub. En alleen maar christelijke muziek laten horen, vind ik ook ongepast. Want dan zouden niet-christenen zich wellicht niet meer bij ons thuis voelen. Dat willen we ook niet, we willen een club voor iedereen zijn. En ik hoor van collega’s wel eens dat zij discussies hebben over hoe hard de muziek moet staan. Dat speelt bij ons allemaal niet.”

 

Ria van Deelen geeft toe dat ze in het begin wel bang was dat mensen niet voor haar club zouden kiezen, omdat er geen muziek te horen was. “Die zorg bleek ongegrond. De muziekloze club is juist een onderscheidend vermogen. Veel mensen vinden sporten met muziek niet fijn. We voorzien echt in een behoefte. En we hoeven ook geen Buma/Stemra te betalen. Die organisatie geloofde niet dat wij geen muziek draaien. Een controleur is op bezoek geweest en heeft de hele club geïnspecteerd of hij toch niet ergens een geluidsbox of radio kon vinden. Dat vond hij niet, want dat is er ook niet. Toen hij vertrok, geloofde hij nog steeds niet dat we muziekloos zijn. Hij gaf aan dat hij nog een keer terug zou komen voor een extra controle. Hij is van harte welkom, maar ook dan zal hij geen muziekapparatuur bij ons aantreffen.”

 

 

 

share