4+ Fitnessprofessional sharing

We leven steeds meer in een samenleving die we kunnen typeren als een deeleconomie. Een greep uit voorbeelden die dit illustreren. Bij Airbnb is het mogelijk om accommodaties van ook particulieren te huren. Peerby is een platform waar spullen staan die in de buurt te leen en te huur worden aangeboden. Met Share now hoef je geen auto te kopen of te leasen. De auto’s zijn in veel grote steden beschikbaar op elke straathoek. Go-sharing biedt het gebruik van elektrische scooters aan die op loopafstand van woning of werkplek klaar staan voor gebruik. Via een app reserveer en betaal je.

 

Het delen lijkt steeds meer het nieuwe bezitten te zijn. Dat biedt kansen voor fitnessclubs die de ambitie hebben om een NL Actief Preventiecentrum te worden, maar aanhikken tegen de voorwaarde dat ze een fitnessprofessional op niveau 4+ in dienst moeten hebben. Een eigen medewerker laten opleiden tot 4+ professional kost tijd en geld. Met het risico dat hij of zij mogelijk volgend jaar vertrekt naar een concurrent, die dan profiteert van de investeringen die jij hebt gedaan.

 

Met het delen van een 4+ professional hoeft dat geen argument meer te zijn om een Preventiecentrum te worden. Waarom zouden enkele fitnessclubs in een gemeente of regio niet samen één professional laten opleiden en vervolgens in iedere club laten werken. De lasten en lusten worden zo verdeeld én de clubs voldoen aan een belangrijk kwaliteitscriterium om een NL Actief Preventiecentrum te worden. De 4+ professional kan zo ook een rol als supervisor binnen iedere club vervullen en zijn of haar kennis delen met de andere professionals.

 

NL Actief zou als brancheorganisatie kunnen overwegen om dit proces van sharing te organiseren en faciliteren. Bijvoorbeeld door een poule van 4+ professionals in te richten die flexibel inzetbaar zijn bij een aantal clubs in een gemeente of regio. 4+ Fitnessprofessional sharing kan een kansrijke aanpak zijn om kennis te delen, het niveau van professionals in clubs naar een hoog niveau te tillen en een impuls te geven aan clubs om een Preventiecentrum te worden. Dan is misschien wel de grootste drempel geslecht.

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren?

 

 

 

41

share