Uitkomsten onderzoek naar blessures in de fitnessbranche (vervolg)


Wat doen fitnessclubs aan blessurepreventie?

Ellen Kemler: “Uit de vragenlijst blijkt dat 79% van de sportscholen een intake houdt met elke nieuwe sporter en 85% geeft aan dat nieuwe leden een instructie krijgen voor het gebruik van de apparaten en oefeningen. Van degenen die zelf sporters begeleiden, zegt meer dan 90% aan blessurepreventie te doen door advies te geven over de uitvoering van de oefening en sporters een warming-up te laten doen. Driekwart van de begeleiders houdt zelf een intake met de sporters, adviseert over de training die het beste bij ze past en evalueert regelmatig hoe sporters de training ervaren. Daarnaast houden ze in de gaten of sporters niet te zwaar of te vaak trainen en ze laten hen een cooling-down doen.”

 

Patrick Rijnbeek: “De intake is een belangrijk instrument van de professionaliteit van onze branche. Hiermee zijn instructeurs in staat om de doelen van hun klanten en ook het juiste trainingsniveau te bepalen.”

 

Wie lopen er blessures op en waardoor?

“We vroegen de deelnemers ook of zij bepaalde type sporters kunnen aanwijzen die blessures oplopen”, vertelt Ellen Kemler. “Fanatieke sporters worden het meeste genoemd (70%), gevolgd door beginnende sporters (41%) en sporters die zonder begeleiding sporten (41%).” De meeste blessures worden gezien bij CrossFit en krachttraining. Het gaat dan vaak om een blessures aan de schouder. “Deze uitkomst past bij het beeld dat fanatieke sporters en mensen die aan krachttraining doen meer op hun grenzen trainen. Het is dus niet heel gek als deze mensen eerder een blessure oplopen”, reageert Patrick Rijnbeek. Respondenten geven daarnaast aan dat veel blessures te maken hebben met de trainingsopbouw (88%). “Als we vervolgens vragen welke fouten er dan worden gemaakt, blijkt dat het vaak gaat om het gebruik van te zware gewichten en het te snel uitbreiden van het gewicht en de herhalingen”, zegt Ellen Kemler.

 

Conclusie

Ellen Kemler: “We kunnen uit de resultaten concluderen dat veel sportscholen nieuwe leden enige begeleiding aanbieden in de vorm van een intake en instructie, wat mogelijk helpt in het voorkomen van blessures. Daarnaast zien we dat er ook aandacht wordt besteed aan blessurepreventie als sporters met begeleiding trainen. We weten uit onderzoek dat meer dan de helft zonder begeleiding traint. Daar valt waarschijnlijk een hoop winst te behalen.”

 

Patrick Rijnbeek: “We weten dat er veel effort wordt gestoken in het begeleiden van nieuwe leden, met de intake en uitleg. Maar voor bestaande leden is dit anders. Ik denk bijvoorbeeld aan het opnieuw houden van de intake als mensen een paar maanden niet zijn geweest. Dan zijn ze in principe ook weer ‘beginners’. Daarnaast zou de intake meer inzicht moeten geven in het blessurerisico van de sporter. Door bijvoorbeeld duidelijk te vragen of de sporter klachten heeft (gehad) weet je waar je als begeleider op moet letten. Daar liggen dus nog kansen.”

 

In het volgende Ezine van NL Actief wordt ingegaan op de uitkomsten van de vragenlijst onder (geblesseerde) sporters.

 

Vragen over dit onderzoek? Neem contact op met Ellen Kemler van VeiligheidNL via e.kemler@veiligheid.nl.

 

 

 

 

share