Thema Preventie:
‘Wij ontlasten en ondersteunen huisartsen’
(vervolg)


Door de GLI heeft Ruben Haverbeke korte lijntjes met de huisartsen, zij zijn ook degenen die mensen doorverwijzen naar de GLI. “Door de GLI hebben wij een ingang bij de huisartsen in de regio. Zij willen de patiënten zo goed en efficiënt mogelijk helpen. Maar de realiteit is: een huisarts kan in die paar minuten die hij of zij krijgt voor een patiënt geen uitgebreid leefstijladvies geven. We leggen het altijd als volgt uit aan de huisartsen en praktijkondersteuners: ‘Wij zijn er om de huisartsenpraktijken te ontlasten en te ondersteunen’. Een doorverwijzing naar de GLI bespaart de huisarts een hoop tijd en tegelijkertijd wordt de patiënt ook beter geholpen omdat die meer aandacht krijgt. Via een verwijzing in een beveiligde omgeving kan de leefstijlcoach de dossiers van de patiënt inkijken. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de medicatie inzien. Op deze manier kunnen wij hen zo goed mogelijk begeleiden.”

 

Voordat de huisarts een patiënt doorverwijst, moet er wel vertrouwen opgebouwd worden. “Wij zijn proactief bij alle huisartsenpraktijken in de regio langs geweest om de GLI toe te lichten. Dat huisartsenpraktijken tijd voor ons vrijmaken, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de GLI basiszorg is. We nemen altijd folders over het programma mee. Ook het terugkoppelen van resultaten naar de huisartsenpraktijken is belangrijk voor het vertrouwen. Het biedt tegelijk de kans om het programma weer even onder de aandacht te brengen.”

 

Ruben Haverbeke merkt dat veel mensen wel weten dat sporten, bewegen en werken aan een gezonde leefstijl goed voor hen is. Maar in de praktijk is het voor veel mensen vaak lastig om er tijd voor vrij te maken. Daarnaast heeft de politiek in zijn ogen het afgelopen jaar ook wel echt steken laten vallen door te zeggen dat mensen binnen moeten blijven en daarbij het belang van bewegen onvoldoende te benadrukken. “Preventie is juist nu heel belangrijk. De huisarts, de politiek, maar ook de leefstijlcoaches spelen een belangrijke rol bij de kennisoverdracht over dit onderwerp. Leefstijlcoaches moeten in mijn ogen ook veel pro-actiever in gesprek gaan met huisartsen, praktijkondersteuners, obesitasklinieken, diëtisten, noem maar op. Ook met online marketingcampagnes kunnen we onze doelgroep heel goed bereiken. De bekendheid van de GLI is nog lang niet wat het moet zijn en dat begint bij onszelf. Veel mensen hebben iemand nodig die hen helpt structuur in hun levensstijl aan te brengen. Daar kan een leefstijlcoach op een natuurlijke wijze aan bijdragen. Over het algemeen mag er nog wat meer bekendheid komen over leefstijlcoaches en wat ze voor de Nederlandse bevolking kunnen betekenen.”

Op 31 augustus 2020 namen nog maar 8646 mensen deel aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie, terwijl 3,5 miljoen mensen hiervoor in aanmerking komen.

 

Ondanks de coronapandemie gaat het nog best goed met de sportclubs van No Time Fit. “Het leefstijlprogramma groeit en draait online volledig door. Omdat we kleinschalig zijn, hebben we daarnaast de mogelijkheid om outdoor of via videobellen te sporten met onze leden. Naast de trainingen geven onze personal trainers ook voedingsadvies. Ze gebruiken in samenwerking met het LIJFSTIJL Coaches netwerk de apps van Virtuagym, waarmee we klanten ook naast de contactmomenten kunnen coachen in training en voeding. Op deze manier kunnen we, ook in deze tijd, onze leden veel variatie aanbieden.”

 

Meer informatie: leefstijlpluscoachworden.nl

 

 

share