Het nieuwe normaal inclusief fitness@home! (vervolg)


Leefstijl bewustzijn toegenomen bij politiek en binnen zorg!

Een groot voordeel van deze bizarre periode is dat het bewustzijn van gezonder leven enorm gegroeid is, wat wellicht straks, als we weer open zijn, een positief effect zal brengen. De politiek en de zorg kijkt nu toch echt anders tegen sport en leefstijl aan en zelfs vanuit de zorg zelf komen er leefstijlgerelateerde programma’s als behandeling van chronische aandoeningen. Voorbeelden zijn de Gecombineerde Leefstijl Interventie voor mensen met obesitas en het ‘Keer diabetes om’ programma. Ook investeert de overheid in leefstijlgeneeskunde. In december investeerde staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) via het budget van subsidieverstrekker ZonMw maar liefst 5 miljoen euro in leefstijlgeneeskunde onderzoek. De vraag die in dit onderzoek centraal staat, is ‘hoe kunnen mensen die al kampen met leefstijlgerelateerde aandoeningen hun medicatie minderen of zelfs helemaal van de medicijnen afstappen door ‘leefstijl als medicijn’ interventies?

 

Positieve ontwikkeling voor fitnesstrainers en personal trainers!

Deze kanteling in bewustwording naar ‘leefstijl als medicijn’ geeft een positieve draai aan de rol van fitnesstrainers en personal trainers. Deze zijn normaal primair actief in het begeleiden van training, maar krijgen van klanten steeds meer vragen over andere leefstijlfacetten. Het wordt steeds belangrijker dat fitnesstrainers en personal trainers kennis hebben van de essentiële inzichten van bewegen, de nieuwe beweegrichtlijn, welke vorm past bij welk doel, bij welke chronische aandoening en het beweegpatroon te bekijken vanuit leefstijl en niet uitsluitend vanuit de sportactiviteit in de club. Tevens is het voor de klanten waardevol als de trainer en personal trainer basiskennis heeft van voeding als medicijn, welke voeding ziekmakend is en welke gezondheid bevorderend, welke belangrijk is om af te vallen en wat bijvoorbeeld aandachtspunten zijn voor mensen die hart- en vaatziekten hebben (gehad), om maar even twee thema’s te benoemen.

 

Wat zal de impact zijn van de online ontwikkeling van het afgelopen jaar?

Hoeveel blijft straks online? Gaan we allemaal naast de live lessen op locatie ook online lessen blijven geven? Gaat het geven van webinars en online coaching straks met name online door? Ik heb ons team in Weert de volgende mindset voorgesteld: ‘ga er eens vanuit - dit is geen voorspelling hoor - dat de lockdown 3 jaar gaat duren, hoe zou ons businessmodel er dan over 2 jaar uitzien?’. Dat heeft gezorgd voor een nieuwe creativiteitsgolf. Allereerst hebben we onze leden gevraagd hoe we ze nog meer online kunnen ondersteunen, voor het geval dit nog veel langer zou gaan duren. Daar hebben we veel van geleerd. Waar we in de eerste 2 lockdowns met name live lessen gaven en opgenomen lessen online hebben gepresenteerd, starten we in maart voor het eerst een virtueel afslankprogramma, ondersteund met online coaching. Tevens ontwikkelen we momenteel een 6 weken ‘Spierkracht opbouwen voor beginners’. We zijn ook gestart met het presenteren van online cursussen voeding als medicijn en beweging als medicijn. In april starten we met een online healthy aging netwerk, waarin we de deelnemers kennis aanreiken maar ook tools om zelf de leefstijl als medicijn influenzer te zijn in de eigen leefomgeving.

 

24/7 leefstijl service

Als deze periode iets heeft voortgebracht, dan is het wel online sportlessen, miljoenen. Waar men er eerst helemaal niet over nadacht om daaraan deel te nemen, daar weten we nu hoe gemakkelijk het is. Natuurlijk wil men weer terug de zaal in, maar online is zeker voor een zeer grote groep mensen wellicht een eerste opstap naar actiever leven. Vanuit Leefstijlclub ontwikkelen we momenteel Leefstijlclub@Home, waarin mensen mee kunnen doen, kunnen leren en aan 6 weken programma’s deel kunnen nemen om specifieke doelen te bereiken. Deze 24/7 service is natuurlijk straks een ideale aanvulling bij het sportlidmaatschap en een gemakkelijke start voor nieuwe sporters of mensen die na hun ziekte aan willen sterken.

 

Het nieuwe normaal van fitness wordt in ieder geval nooit meer wat het geweest is. Online wordt een nieuw vast onderdeel voor bestaande leden en een interessante opstap voor mensen die de stap naar de club op locatie nog een te grote stap vinden. Wij zijn nog wel even bezig met het door ontwikkelen van Leefstijlclub@Home!

 

John van Heel

EFAA opleidingen/Leefstijlclub.nl

 

 

share