Fitness inzetten om publieke waarden te realiseren

Het was, achteraf gezien, qua timing niet het meest ideale moment om begin maart in overleg te gaan over een pilot voor senioren en mensen met een beginnende vorm van dementie. Amper twee weken later brak de coronapandemie in ons land uit en werden met name deze groepen hard getroffen. We zijn inmiddels ruim negen maanden verder en nog steeds leven veel senioren in angst: krijgt het coronavirus hen alsnog te pakken? Maar er gloort hoop: de eerste bewezen vaccins worden over niet al te lange tijd verwacht. En (kwetsbare) senioren staan vooraan in de rij om zich te laten inenten. Dus kwamen we onlangs na negen maanden opnieuw bijeen om de gesprekken van begin maart te vervolgen.

 

Wat gaan we doen? Een vertaling maken van het prachtige sociaal-maatschappelijke project Willem II Football Memories, naar de fitnessclub. De essentie van Football Memories is dat ouderen samen voetbalherinneringen ophalen en op die manier geactiveerd worden. Het richt zich op ouderen die kampen met eenzaamheid, sociale isolatie en/of (beginnende) dementie. Kortom: mensen die moeite hebben de aansluiting met de samenleving vast te houden. Het kortetermijngeheugen fungeert gebrekkig, maar herinneringen en verhalen 'over vroeger' komen vaak zonder problemen los. Dat levert herkenning, identificatie, verbinding en zingeving op. Door herinneringen op te halen en met elkaar te delen, worden de hersenen van de deelnemers gestimuleerd.

 

Wij gaan fitness en de fitnessclub inzetten om publieke waarden te realiseren zoals gezondheid, zingeving en saamhorigheid. Met een fitnessclub, een aantal zorginstellingen en een voedingsdeskundige gaan we als pilot in daluren in de fitnessclub een programma aanbieden waarbij senioren en mensen met een beginnende vorm van dementie aan de hand van gebeurtenissen (lokaal, regionaal, landelijk of internationaal) uit het verleden met elkaar in gesprek gaan om herinneringen op te halen. Tegelijkertijd bewegen ze en na afloop nuttigen ze een gezonde snack of maaltijd. De gebeurtenissen worden multimediaal gepresenteerd: het kan gaan om foto's, muziek, films, nieuwsflitsen, enz uit het verleden. Met dit programma willen we bijdragen aan dementiepreventie en -vertraging, zoals Football Memories dat ook doet. En de fitnessclub een extra maatschappelijke waarde geven.

 

Nu eerst wachten op het vaccin…

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren?

 

 

 

37

share