Luchtreinigers oplossing voor ventilatie in fitnessclub? (vervolg)


“Wat we zagen, was dat het reguliere ventilatiesysteem in Eindhoven - dat 5,7 keer meer ventileert dan officieel vereist is - de lucht niet voldoende ververste voor de hoeveelheid mensen die daar met matige inspanning bezig was. De concentratie aerosolen liep naarmate de dag vorderde hoog op," vertelde Bert Blocken aan de NOS. “Maar toen in dezelfde ruimte twee luchtreinigers werden geïnstalleerd, verbeterde de situatie. Toen bleef de concentratie aerosolen op een continu laag niveau.”

 

Die luchtreinigers zijn mobiele circulatie-apparaten die lucht rondpompen en aerosolen met een plasmafilter neutraliseren. "Een goed apparaat kan 98 procent van de aerosolen tegenhouden", zei Blocken. Hij noemde de apparatuur ook vanuit financieel oogpunt interessant voor fitnessclubs. “Een bestaand mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem in een fitnessclub tien keer sterker maken, kost al snel 40.000 euro. Deze oplossing is tot een factor tien goedkoper en is energiezuiniger. En met voldoende luchtreinigers kun je misschien zelfs in de buurt komen van de luchtkwaliteit zoals die buiten is.”

 

Dat het reguliere ventilatiesysteem in het Studentensportcentrum Eindhoven 5,7 keer meer ventileert dan officieel vereist is, impliceert dat als fitnessclubs voldoen aan de ventilatienormen van het bouwbesluit het geen garantie is dat de lucht voldoende vrij is van aerosolen. Er is nog geen zekerheid dat aerosolen een rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus.

 

De conclusies en aanbevelingen van het onderzoek van Bert Blocken en zijn mede-onderzoekers zijn vier maanden na datum nog niet gepubliceerd.

 

share