Big Diet 2.0

 

De gemeente waarin ik woon, heeft een grote ambitie: in 2025 de gezondste en actiefste gemeente van Nederland zijn. Om inwoners te activeren hun leefstijl te verbeteren, is er een Challenge uitgeschreven: 100 dagen, 100 deelnemers, 100 challenges. De Venlo.fit Challenge start 23 september en eindigt op 31 december dit jaar.

 

De deelnemers mochten hun eigen leefstijluitdaging bepalen. Meer weerstand opbouwen? Kilo’s afvallen? Meer energie hebben? Fitter worden? Een sportprestatie behalen? Mentaal tot rust komen? Beter leren ontspannen via bijvoorbeeld yoga of mindfulness? De auto thuis laten staan en met de fiets naar het werk gaan? Stoppen met roken? Diabetes omdraaien? Als club een gezonde kantine worden? Alleen of samen trainen om een sportieve uitdaging te voltooien?

 

De verwachting dat er een breed pallet aan uitdagingen zou worden ingediend, kwam niet uit. Zo’n 75% van de deelnemers heeft één grote wens: afvallen. En zoekt daar hulp en begeleiding bij. Wederom een bevestiging dat veel mensen leefstijl koppelen aan gewichtsverlies. En dus logisch dat NL Actief aan het verkennen is of er in 2021 een maatschappelijke campagne kan komen om Nederland te laten afvallen. Dat zou dan 20 jaar na de lancering van het tv-programma Big Diet zijn.

 

Deze tv-serie ging in maart 2001 van start en kreeg een maatschappelijke spin-off doordat fitnessclubs lokaal hun Big Diet programma aanboden. Ik nam destijds als participerende journalist deel en publiceerde er verhalen over. Sindsdien weet ik hoe groot de impact van (fors) overgewicht op mensen is. Ik kan met enige zelfspot over mijn buik wrijven, maar voor veel mensen legt overgewicht een claim op hun geluk en dagelijks functioneren. Met een ‘Big Diet 2.0’ zou NL Actief Nederland niet alleen slanker en gezonder maken, maar vooral ook gelukkiger.

 

Oh ja: of ik meedoe aan de Challenge in mijn woonplaats? Jazeker! Maar niet met de primaire wens om af te vallen. Ik wil in 100 dagen zo fit worden, dat ik Oudejaarsdag drie ronden overleef in de boksring. Conditioneel welteverstaan…

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren?

 

 

 

36

share