Thema-8: verkenning maatschappelijke challeng
met leefstijl dashboard (vervolg)


De maatregelen om het coronavirus te bedwingen en het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen te minimaliseren, worden nu vanuit de overheid en op advies van het OMT opgelegd. Dus van ‘bovenaf’. Maar dat kan ook vanuit de samenleving zelf worden geïnitieerd. NL Actief gaat daarom samen met haar kennispartners de mogelijkheden verkennen om in de eerste 100 dagen van 2021 als proeftuin een maatschappelijke LeefstijlChallenge te houden. Uitgangspunt is dat in iedere provincie één gemeente aan de slag gaat met de uitdaging om gedurende 100 dagen in totaal tenminste 1000 kilo af te vallen. Dat houdt in dat Nederland in totaal minimaal 12.000 kilo afvalt. De lokale regie van de LeefstijlChallenge ligt in handen van één of per gemeente meerdere samenwerkende fitnessclubs aangesloten bij NL Actief.

 

Om de vorderingen van de deelnemers te kunnen volgen, zou een leefstijl dashboard kunnen worden ingericht. Het dashboard laat met actuele, geanonimiseerde cijfers zien hoeveel kilo de deelnemers zijn afgevallen, maar ook hoe op andere parameters en waarden hun leefstijl verbetert. Denk daarbij aan bloeddruk, viscerale vetwaarde en basaal metabolisme. De deelnemers geven tevens hun ‘gevoelswaarde’ weer, zodat ook inzichtelijk wordt wat de ‘gelukwinst’ van leefstijlverbetering is. De leefstijl dashboard is de ‘gezonde’ variant van het corona dashboard: we meten geen besmetting/ziekte, maar gezondheidswinst.

 

Mocht deze proeftuin een succes zijn, dan zou later in 2021 - bijvoorbeeld de laatste 100 dagen van het jaar - een grootschaligere campagne kunnen worden opgezet. Bijvoorbeeld dat heel Nederland 1 miljoen kilo afvalt.

 

Met de maatschappelijke LeefstijlChallenge geeft NL Actief invulling aan de wens van kennispartners om de regie te nemen in een laagdrempelige publiekscampagne om meer Nederlanders letterlijk in beweging te krijgen en te koppelen aan het aanbod en de kennis van de professionals in onze branche. Uitgangspunt is dat we Nederland duurzaam fitter, vitaler en gezonder maken en er uiteindelijk ook (veel) meer mensen besluiten om te gaan fitnessen, in welke vorm dan ook.

 

share