Uitdagingen en kansen voor de fitnessbranche! (vervolg)


Opzeggers en stopzetters terugwinnen!

De uitdagingen die onze branche in de afgelopen periode heeft moeten aangaan, zijn niet mals: sommige centra en ook ZZP’ers hebben hun zaak niet overeind kunnen houden. Anderen balanceren nog op het randje. De grote uitdaging is nu om leden actief te krijgen en houden. Belangrijk is opzeggers en stopzetters weer actief te krijgen en bestaande leden actief te houden. Dat vraagt van het management en het gehele team veel communiceren, openstaan voor vragen en feedback, flexibel zijn en snel oplossingen bieden. Als leden het gevoel hebben dat we er voor ze zijn, dan is de halve slag al gewonnen.

 

Kenniscentrum gezonde leefstijl!

De volgende uitdaging is mensen in de regio informeren en uitnodigen hun kracht en weerstand op te bouwen. Wij zijn wat dat betreft enerzijds de locatie waar men dat kan doen, maar anderzijds ook het lokale kenniscentrum gezonde leefstijl. Er is veel over geschreven de afgelopen maanden. Misschien is het goed om bijvoorbeeld een blog te starten over ‘weerstand opbouwen’, waarin natuurlijk af en toe een uitnodiging geplaatst wordt. Wat te denken van een 6 of 12 weken programma ‘Terug in je kracht!’ of ‘Gezonder leven doe je zo!’, waarmee je mensen in de regio kan uitnodigen voor een kort-termijn programma in de plaats van dat ze meteen lid moeten worden. Sommigen zijn, zeker in deze tijd, huiverig om een jaarlidmaatschap aan te gaan.

 

Leden helpen gezond leven practitioner te worden!

We zien gelukkig de instroom van nieuwe leden weer toenemen. Wellicht goed om deze mensen meer te informeren over de toegevoegde waarde van sporten en bewegen, in plaats van ze alleen aan de lessen te laten deelnemen. Als men meer kennis heeft over het belang van spiertraining voor de weerstand en gezondheid, dan kan dat voor additionele intrinsieke motivatie zorgen om er mee bezig te blijven.

 

Connectie in de regio!

Dit is misschien ook de ideale tijd om de connectie meer te gaan maken met andere partijen in de regio die actief zijn op het gebied van gezondheidsbevordering zoals de gemeente, de GGD, gezond leven netwerken, uitvoeringsorganisatie combinatie functionarissen of andere initiatieven die zich inzetten voor een gezondere samenleving. Positieve gezondheid krijgt veel aandacht in gemeenten momenteel, de uitvoering van het lokale sportakkoord start bij de meeste gemeenten in het najaar en veel gemeenten zijn momenteel of gaan dit jaar aan de slag met het schrijven van de nieuwe gezondheid- en/of preventie nota. Kansen voldoende om op in te haken dus.

 

Ik denk dat we sterker uit deze situatie gaan komen als branche. Aan ons de eer om dat dermate in te kleuren, dat we ook als belangrijke leefstijl- en preventiepartij gezien en gekozen worden.

 


John van Heel

EFAA opleidingen en Nieuwe Gezondheid

 

 

 

share