Thema-2: Hoe nemen we angstgevoelens
weg om weer te komen sporten?

 

Fitnesscentra mogen sinds 1 juli weer open. Maar dat wil niet zeggen dat consumenten weer staan te popelen om te komen sporten en bewegen. Het gros van de centra signaleert een grote groep leden die het nog niet aandurft om te beginnen, uit angst om besmet te raken met het coronavirus. Hoe nemen we angstgevoelens weg bij mensen om weer te komen sporten? Het antwoord moet volgens Arthur Kleisterlee, preventiewerker van geestelijke gezondheidszorginstelling Mondriaan, worden gezocht in communicatie.

 

Arthur Kleisterlee bezocht tijdens zijn vakantie twee campings. Op de eerste camping viel het hem op hoe vaak er werd schoongemaakt. Op de tweede camping zag hij dat er ‘slordig’ werd omgegaan met de hygiëne. “Ik voelde me op de eerste camping veel veiliger dan op de tweede camping. Omdat ik op de eerste camping zelf zag hoeveel moeite er werd gedaan om alles schoon te houden. Dat gaf vertrouwen. Op de tweede camping schrok ik daarentegen en kreeg ik juist een gevoel van onveiligheid.”

 

“Wil je als fitnessclub het vertrouwen van leden terugwinnen, dan moet je vooral laten zién dat het veilig is om weer te komen sporten. Waar zijn mensen bang voor? Dat ze besmet raken. Omdat de hygiëne niet goed zou zijn, omdat het te druk zou zijn, omdat mensen onvoldoende afstand zouden houden, omdat de ventilatie niet goed zou zijn. Dat beeld gaat in het hoofd van mensen zitten. Maak daarom zichtbaar in de communicatie dat de club zeer regelmatig wordt schoongemaakt, dat de toestellen op voldoende afstand van elkaar staan, dat mensen genoeg afstand houden, dat er genoeg fysieke ruimte in de groepslessen zit, dat er goed en voldoende wordt geventileerd. Met zichtbaar bedoel ik: maak het ook écht zichtbaar. Via foto’s en filmpjes. Met alleen woorden is het veel moeilijker om vertrouwen terug te winnen. Laat letterlijk en figuurlijk zien dat je als club heel serieus bezig bent met de veiligheid van de leden.”

+ lees verder

Arthur Kleisterlee

Preventiewerker van geestelijke gezondheidszorginstelling Mondriaan

7

share