Voer een overgewichttaks in

 

Ja, ik heb overgewicht. Ik ben veel te zwaar. Ja, dat is het resultaat van een jarenlange ongezonde leefstijl. En ja, ik merk voor het eerst in mijn leven dat ik een stuk onbezorgdheid ben kwijtgeraakt. Sinds Diederik Gommers, hoogleraar IC geneeskunde en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, in een talkshow vertelde dat de IC’s worden bevolkt door met name veel te zware patiënten, ben ik bezorgd.

 

Is dat naïef?

Natuurlijk. Er is blijkbaar een coronacrisis nodig om ons een spiegel voor te houden. Ik zeg ‘ons’, omdat ik ook van anderen met overgewicht hoor dat ze zich afvragen of ze gestraft gaan worden voor hun slechte leefstijl. Ik heb nog nooit zoveel ‘goede voornemens’ gehoord als de laatste weken. Daar kan geen jaarwisseling tegenop.

 

Die goede voornemens zouden ook wel eens gevoed kunnen worden door een maatschappelijke discussie over leefstijl. Nu ‘dikkertjes’ zoals ik een onevenredig grote claim leggen op de gezondheidszorg in crisistijd, vermoed ik dat er een maatschappelijk debat zal opbloeien. Zeker als er een tekort aan IC bedden ontstaat. Wie geef je voorrang: ongezonde vijftigers met Obesitas of fitte en vitale zeventigers? Dat is méér dan een ethische discussie. Dat is een fundamentele vraag over het belang van en waardering voor een gezonde leefstijl.

 

Als we de coronacrisis zijn doorgekomen, zullen zaken als leefstijl, weerstand en biologische leeftijd hoger dan ooit op de maatschappelijke agenda staan. Dat biedt kansen voor de branche waar de leefstijlprofessionals werken die verstand van zaken hebben. Onze branche dus. Ik hoop van harte dat de fitnesscentra naast opruimen, filmpjes opnemen voor online lessen, schilderen en andere klussen ook al nadenken over hun aanbod en de kansen na de coronacrisis. Een ‘gepersonaliseerd leefstijlprogramma om meer weerstand op te bouwen tijdens een gezondheidscrisis’ zou zo maar eens hét product van de toekomst kunnen worden. Waarbij ik hoop dat de overheid en zorgverzekeraars de vrijblijvendheid van zo’n programma afromen: voer bijvoorbeeld een overgewichttaks in.

 

Van mij mag het.

 

 

Maurice Ambaum

Hoofdredacteur Ezine NL Actief


Reageren? maurice@ambaum.nl

 

 

 

31

share