De fitnessbranche na corona? (vervolg)


Een nooit eerder geziene toestroom van inactieven

Bart Colombie, directeur bij European Fitness Academy, schrijft in zijn artikel ‘Goed nieuws voor fitnessondernemers’: Dag na dag herhalen deze wetenschappers dat je meer moet bewegen voor je gezondheid. Week na week, maand na maand. Elke dag opnieuw hetzelfde mantra: bewegen-gezondheid-fit zijn. En hallucinante oorlogsbeelden. Kranten met beklijvend taalgebruik. ‘De ouderen en zwakkeren vallen af’, ‘Surival of the fittest’, ‘To Be Or Not To Be’. Er wordt nu collectieve urgentie gecreëerd rond het belang van fit zijn. Bart Colombie voorspelt ‘een nooit eerder geziene toestroom van fysiek inactieven naar de fitnesscentra. De vraag naar wetenschappelijk onderbouwde programma’s voor starters wordt enorm. Kwaliteitsfitness centra zullen te kampen krijgen met wachtlijsten’.

 

Overgewicht lijkt een factor van belang bij corona

Er zijn aanwijzingen dat mensen met overgewicht meer risico hebben op complicaties als ze het coronavirus onder de leden krijgen. Hoe meer vetcellen, des te meer kans het virus krijgt om zich uit te breiden, wijst eerste onderzoek uit. Dat schrijft Ellen de Visser op 2 april 2020 in de Volkskrant. Het was een opmerking van Diederik Gommers, hoofd van de ic-vereniging, dat 80 procent van de coronapatiënten op de ic’s overgewicht heeft. Gommers baseerde zich op zijn eigen indruk en die van collega’s, een landelijk overzicht ontbreekt. Buitenlandse inventarisaties lijken hem gelijk te geven: in China was 45 procent van de ernstig zieken obese, in Groot-Brittannië blijkt uit een eerste onderzoek onder ruim 700 ic-patiënten dat 70 procent (veel) te zwaar is. Er zijn sterke aanwijzingen dat vet ziek kan maken, zegt hoogleraar Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC en gespecialiseerd in obesitas. In vetweefsel en dan vooral in buikvet worden tal van ontstekingsstofjes geproduceerd en die chronische lichte ontsteking kan het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 aanwakkeren. Precies de aandoeningen die bij een coronabesmetting een ernstiger beloop lijken te veroorzaken. Die ontsteking van het lichaam heeft gevolgen voor het immuunsysteem, dat als het ware constant aan moet staan en daardoor in disbalans raakt. Zo heeft het virus eerder vrij spel. Dat verklaart waarom mensen met obesitas ook bij griep en andere infecties vaker ernstige complicaties oplopen, zoals een longontsteking.

En dan heeft het coronavirus zelf ook nog een opmerkelijk kenmerk: het dringt onze cellen binnen door zich te hechten aan een soort antenne aan de buitenkant (ACE2). Chinese wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat die antennes niet alleen op cellen in de longen en de darmen zitten, maar ook op vetcellen. Dat heeft, theoretisch gezien, vervelende gevolgen voor mensen die te zwaar zijn: hoe meer vetcellen, hoe meer mogelijkheden het virus heeft om in het lichaam huis te houden. Of die theorie klopt, moet nog wel nader worden onderzocht.

 

Preventiecentra als primaire partner van de zorg

Het coronatijdperk maakt nu al en wederom weer duidelijk hoe belangrijk en bepalend een gezonde leefstijl is. Het maakt ook duidelijk dat de mensen die minder aandacht hebben geschonken aan een gezonde leefstijl, tijdens een gezondheidscrisis de zorg overbelasten. Dit zal nog wel een flinke maatschappelijke discussie losmaken. Wat ook zeker is, is dat preventiecentra - sportcentra die zich specialiseren op het gebied van primaire preventie en specifieke doelgroepen - zich steeds verder zullen specialiseren als ‘leefstijl als medicijn instituut van de regio’ en een structurele connectie met de zorgsector gaan maken.

 

Paradigmashift op gebied van digitale connectie

Als de coronaperiode nog een aspect extreem zal veranderen, dan is dat wel de digitale connectie. We hadden de Whats app, Zoom, Skype en Messenger, maar we raken tijdens deze periode extreem meer gewend aan beeldbellen, digitaal vergaderen, afstand leren, livestream, enz. Na coachen op afstand doen we zelfs personal training op afstand. We komen er achter dat we veel, heel veel tijd, reiskosten en luchtvervuiling kunnen besparen en dat de combinatie tussen in het sportcentrum trainen en thuis trainen echt wel een ideale combinatie is.

Voorlopig gaan we deze crisis nog even uitzitten. We gaan ons natuurlijk wel alvast voorbereiden, zoals Bart Colombie adviseert, op de grote toestroom van inactieven met ‘back in shape’s’ programma’s.

 

 

John van Heel

EFAA/Nieuwe Gezondheid

 

 

share