Samen kunnen we meer!

 

In mijn column in het vorige Ezine deed ik een appel aan de branche om samen op te trekken. Willen we ons fitnessecosysteem succesvol kunnen uitbouwen en een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van grote sociaal-maatschappelijke vraagstukken, dan vraagt dat om een gezamenlijke inspanning. Waarbij ik de ambitie noemde om het aantal fitnessconsumenten tussen nu en vijf, tien jaar te verdubbelen.

 

Inmiddels zijn we enkele maanden verder en ziet de wereld er anders uit. De coronacrisis heeft een enorme impact en zorgt voor groot menselijk en economisch leed. Het raakt ook onze sector. Tot voorlopig 28 april moeten sport- en beweegbedrijven hun deuren gesloten houden, zoals bedrijven in vele andere branches. We hebben de regering een aantal opties voorgelegd om onder voorwaarden eerder open te mogen, maar het kabinet heeft er vooralsnog voor gekozen om geen enkel risico met de gezondheidszorg te nemen. Gelet op wat er in ons land en in de wereld aan de hand is, kunnen we dat besluit billijken, hoe groot de economische impact ook is voor ondernemers in onze sector. Voor de volgende fase zullen we het kabinet opnieuw verzoeken om onder voorwaarden weer open te kunnen. Tegelijkertijd zijn we met het kabinet in gesprek over compensatiemaatregelen, om de financiële pijn voor ondernemers en ZZP’ers zoveel mogelijk te verzachten en de werkgelegenheid in onze branche zoveel mogelijk in stand te houden.

 

De coronacrisis heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk de rol van een branchevereniging is. We zijn de afgelopen weken door heel veel ondernemers, ZZP’ers, media en zelfs consumenten benaderd met vragen en verzoeken. Samen met onze kennispartners en experts hebben we die zo goed mogelijk opgepakt en dat doen we nog steeds. We zien dat de branche een hechter collectief is geworden en dat we samen meer impact hebben dan ieder voor zich. We ervaren ook dat ondernemers en ZZP’ers over veel creativiteit beschikken en dat de centra nu ook meer en meer worden gezien als locaties waar kennis over bewegen en leefstijl beschikbaar is. En niet alleen locaties zijn waar apparatuur staat.

 

De crisis leert ons ook dat opvallend veel mensen met overgewicht ernstig worden getroffen door het coronavirus en op de intensive care belanden. Een goede weerstand helpt ook om de ziekte te overwinnen. Ik merk uit reacties dat de huidige tijd duidelijk maakt hoe belangrijk een goede leefstijl is, voor alle volwassen leeftijdsgroepen. De coronacrisis houdt ons wat dat betreft ook een spiegel voor. En dat beeld kan een impuls gaan geven aan de sector waar professionals werken die mensen verantwoord kunnen begeleiden naar een gezonde(re) leefstijl. Onze branche dus. Daarom doe ik opnieuw een appel om vooral samen te werken en krachten te blijven bundelen, ook na deze crisis. We gaan nu samen door een moeilijke tijd, maar er komen ook nieuwe kansen en uitdagingen aan die we samen het beste kunnen benutten als we een sterk fitnessecosysteem hebben. Kortom: samen kunnen we meer!

 

 

Ronald Wouters
Algemeen directeur NL Actief

 

5

share