Minicongres ‘Management in de fitnessbranche’ (vervolg)


Publicaties

De afgelopen jaren zijn er vijf publicaties uitgekomen over de Nederlandse fitnessbranche. In eerste instantie was dat het trendrapport over de fitnesssector in Nederland en België (2016), gevolgd door een update over Nederland met focus op de periode 2018-2020. Daarnaast werd het boek over de personal training markt in Nederland gepubliceerd (2017). In 2018 volgde het boek groepsfitness in Nederland. En medio 2019 werd een specifiek marktrapport over de boutique sector afgerond. Stap voor stap is er zo een puzzel gelegd van belangrijke onderdelen binnen de Nederlandse fitnesssector.

 

Een groep die nog ontbreekt, zijn de managers en ondernemers zelf.

 

Deze vragen staan centraal en worden beantwoord in het boek ‘Management in de fitnessbranche’.

 

Doel onderzoek

Het doel van dit onderzoek en boek is drieledig. Om te beginnen inzicht krijgen in de huidige situatie, achtergronden, wensen, behoeften van managers en ondernemers in de fitnesssector, waarbij het gaat over het thema management. Dus primair het werk van clubmanagers, fitnessmanagers (PT), groepsfitnessmanagers en receptiemanagers. Kortweg; de aanbodkant.

 

Het onderzoek poogt ook inzicht te krijgen in de huidige situatie, achtergronden, wensen, behoeften van managementposities in de fitnesssector. Het gaat dan primair om clubeigenaren. Kortweg; de vraagkant. Een ander doel is om met deze kennis competentieprofielen en opleidingen verder te ontwikkelen, waarbij vraag en aanbod nog beter op elkaar worden

afgestemd.

 

De rapportage komt tot stand door een aantal soorten onderzoek. Er is literatuuronderzoek uitgevoerd naar publicaties over management in de fitnessbranche. De verschillende aspecten van vraag en aanbod voor wat betreft opleidingen werden achterhaald via surveyonderzoek. Tot slot zijn expertinterviews afgenomen.

 

Auteurs

Het boek Management in de fitnessbranche is geschreven door Jan Middelkamp (ondernemer, gedragswetenschapper en voormalig COO van meerdere internationale fitnessketens), Peter Wolfhagen (bewegingswetenschapper en begeleider van fitnessorganisaties) en Ronald Wouters (algemeen directeur van branchevereniging NL Actief).

 

 

 

share