Rondje Markt


Toolbox Bewegen als medicijn voor professionals (gratis) beschikbaar

Inactiviteit, diabetes, overgewicht en obesitas vormen wereldwijd epidemieën, volgens de Europese commissie. Vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw blijven ze alle vier schrikbarend toenemen. Overgewicht is bijvoorbeeld gestegen van 15% in 1960 naar 52% op dit moment. De toekomstvoorspelling is ook niet rooskleurig. Ondanks interventies als het Nationaal Preventieakkoord van 2018 heeft het RIVM berekend dat overgewicht door zal groeien naar 62% in 2040. Ook diabetes groeit met 60.000 nieuwe patiënten per jaar. Het perspectief voor de opgroeiende jeugd is een maatschappij waarin 80% tot 90% van de mensen overgewicht heeft in 2060.

+ lees hier verder


Wordt 2020 je beste jaar ooit?

2020 staat voor de deur, het belooft een boeiend jaar te worden voor de fitnessbranche en voor de preventiebeweging in zijn algemeen. VWS is met het Preventieakkoord aan de slag, voor de aanpak van overgewicht en obesitas is de GLI in 2019 gestart en 2019 was het startjaar van het Preventie manifest, een preventiebeweging vanuit de fitnessbranche. Bewegen, zorg, sport, preventie, leefstijl, het beweegt langzaam maar zeker naar elkaar toe en biedt mooie ontwikkelmogelijkheden voor fitnesstrainers en personal trainers. Vanuit EFAA nemen we onze verantwoordelijkheid voor een betere toekomst, door de preventiebeweging aan te jagen en door opleidingsperspectieven te bieden voor de toekomst.

+ lees hier verder

Nieuwe opleiding: voedingsbegeleiding voor preventie- en sportprofessional

Mensen sporten vaak om slanker, sterker en gespierder te worden. Kortom: zij sporten om hun lichaamssamenstelling te veranderen. Ondanks dat een goed voedingspatroon essentieel is om de lichaamssamenstelling adequaat en efficiënt aan te passen, blijft voeding vaak onderbelicht. Door het voedingspatroon niet aan te passen, halen mensen hun doelen niet en verlaten klanten teleurgesteld de sportarena. Door als preventie- en sportprofessional juist ook aandacht te hebben voor voeding, kunnen doelen wél worden behaald. In deze cursus zal daarom aandacht worden besteed aan het juiste voedingspatroon bij de doelen slanker, sterker en gespierder worden.

+ lees hier verder


De zeven meest gemaakte fouten bij het ontwikkelen van een functionele trainingszone

De fitnesswereld is de afgelopen decennia enorm veranderd, beginnend met de bodybuilding boom van de late jaren 70. Veertig jaar geleden draaiden de eerste generatie fitnessclubs helemaal om bodybuilding of vechtsporttraining. Weinig mensen bezochten de fitnessclub, omdat de meeste mensen dit zagen als een plek voor bodybuilders, boksers en misschien topsporters. De tweede generatie werd meer mainstream door de groeiende gezondheids- en fitnesstrends en meer mensen namen een actieve rol in het verbeteren van hun eigen gezondheid. We gaan momenteel de derde generatie in, waarin fitnessclubs op zoek zijn naar manieren om in te spelen op de behoefte aan een betere ervaring en zichtbare, blijvende resultaten.

In deze editie gaan we dieper in op:

• Fout 5: Programma’s die leden niet prikkelen

• Fout 6: Geen ‘buzz’ creëren

• Fout 7: Altijd hetzelfde doen, maand in maand uit

+ lees hier verder


Maatschappelijk rendement van investeringen in sport en bewegen

Het maatschappelijk rendement van de investeringen in sport en bewegen in Nederland wordt geschat op 2,51. De totale kosten bedragen 4,4 miljard euro terwijl de opbrengsten zijn berekend op 11,1 miljard euro. Deze zogenaamde Social Return on Investment (SROI) blijkt uit onderzoek in opdracht van Kenniscentrum Sport.

+ lees hier verder


Sportblessures in 2018

In 2018 raakten naar schatting 4,1 miljoen sporters in Nederland geblesseerd tijdens het uitoefenen van hun sport. Gezamenlijk liepen zij rond de 5,4 miljoen blessures op, wat overeenkomt met 3,4 blessures per 1000 uur sport. Ongeveer de helft van de blessures (52%) werd medisch behandeld, vooral door een fysiotherapeut. Van de meest voorkomende blessures werden schouderblessures het vaakst medisch behandeld, zo’n tweederde deel. Veldvoetbal is de sporttak waarin de meeste blessures worden opgelopen, een kwart van de blessures ontstond tijdens veldvoetbal. Ook tijdens fitness (16%) en hardlopen (14%) werd een aanzienlijk deel van de blessures opgelopen. Gezamenlijk waren deze drie sporttakken verantwoordelijk voor ruim de helft (55%) van de in 2018 in Nederland opgelopen blessures. In het perspectief van het aantal uren dat aan deze sporttakken besteed werd, kende fitness een aanmerkelijk kleiner risico op een blessure (1,8 blessure per 1000 uur) dan voetbal (7,3) en hardlopen (6,3).

+ klik hier voor de rapportage Sportblessures in Nederland, opgesteld door VeiligheidNL, kennispartner van NL Actief

 

26

share