The Future of Fitness - Petro Hameleers
(Master Franchisegever Anytime Fitness Benelux)

‘Pleiten voor een BIG-register
voor fitnessprofessionals’

 

Ik heb de laatste maanden verschillende bijeenkomsten bijgewoond waarin de toekomst van de fitnessbranche en het fitnesscentrum de leidraad was. Inspirerende vergezichten, kansrijke voorspellingen, mooie prognoses. Maar ik vind dat we te weinig aandacht hebben voor de fitnessprofessional van de toekomst, waarbij ik niet het fun element maar voor nu even het aspect expertise meer belicht.
Technologie gaat ook in onze branche een grote rol spelen, maar ook de behoefte aan een fitnessprofessional met specifieke expertise omtrent de chronische welvaartsziekten en omtrent (gezondheids)gedragsverandering zal toenemen. We gaan niet alles automatiseren en robotiseren, er lopen in de clubs in de toekomst ‘gewoon’ coaches van vlees en bloed rond. Maar die zullen we wel gedeeltelijk ook anders moeten opleiden dan nu het geval is. De focus zal meer komen te liggen op ziekteleer en op gedragsverandering. We moeten de fitnessconsument holistisch benaderen om antwoord te kunnen geven op zijn vragen en wensen op het gebied van leefstijl. Er zullen steeds meer mensen met een ziektebeeld aankloppen met de vraag of we ze kunnen begeleiden naar een gezondere leefstijl. En we zullen ook beter moeten beseffen dat er een grote groep is die sporten en bewegen helemaal niet leuk vindt, maar die dat wel moet doen om de leefstijl te verbeteren. Die grote groep bind je niet met een trainingsprogramma, met een app en af en toe vragen hoe het gaat. Dat vraagt om professionele kennis van gedragsverandering. Ik pleit daarom al langer voor een soort BIG-register voor fitnessprofessionals. Het BIG-register in de zorg geeft duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Iedereen kan dat BIG-register raadplegen. Dát moet er ook komen voor onze branche. Niet vrijblijvend, maar verplichtend. Zodat consumenten weten welke fitnessprofessional ze in de arm kunnen nemen om hun doelstelling te behalen.

Bovenstaande tekst is een fragment uit het interview met Petro Hameleers (Master Franchisegever Anytime Fitness Benelux) uit het boek ‘The Future of Fitness’, dat begin 2020 uitkomt. Het boek is een uitgave van NL Actief. Eerder kwam in deze reeks het boek ‘Liftgesprekken - vragen aan de minister van VWS’ uit.

21

share