Adam Boesel: ondernemer en innovator in groene fitness (vervolg)


Zijn ontwerp maakte het voor iedereen gemakkelijker om energie om te zetten in elektriciteit en apparaten en clubs van stroom te voorzien. “Ik kreeg aanvragen vanuit de hele wereld. Media wilde mij interviewen. Ik leerde dat er elders in de wereld ook anderen bezig waren met hetzelfde gedachtegoed: fit worden en tegelijkertijd energie opwekken.”

 

De publiciteit legde Boesel geen windeieren. “Ik kwam in contact met investeerders. Ik vroeg patenten aan en werd medeoprichter van het bedrijf dat de eerste Plugout Spin Bikes en Ellipticals op de markt bracht. Maar de fitnessmarkt was in 2010 nog niet klaar om ‘groen’ te worden. Een jaar later stopten we al met het produceren en aanbieden van onze apparatuur. We waren simpelweg te vroeg.”

 

Het weerhield Adam Boesel niet om te blijven innoveren op het gebied van duurzaamheid en fitness. “Uit gesprekken met ondernemers bleek dat ze wel interesse hadden in groene apparatuur, mits het kon worden omgezet in een verdienmodel. Ze waren in feite op zoek naar een energiebesparende cultuur. Dat ging verder dan een aantal bikes die energie opwekken. Dat was voor mij het sein om me verder te ontwikkelen van sec een aanbieder van groene fitnessapparatuur tot een aanbieder van een groene cultuur. The Green Microgyms gebruiken nu ongeveer 85% minder elektriciteit dan een reguliere club en hun ecologische voetafdruk is ongeveer een tiende van die van een traditioneel gerunde sportschool.”

 

Na orkaan Sandy in 2012 werd Boesel benaderd door een vertegenwoordiger van het kantoor van de burgemeester van New York die manieren aan het onderzoeken was om mensen zonder stroom langdurig te helpen hun mobiele telefoons op te laden. Dat zette Boesel ertoe een project te beginnen dat hij al een tijdje overwoog. “De UpCycle Echocharger is een manier om van bijna elke fiets een pedaalgenerator te maken, door het achterwiel uit te wisselen en op een standaard te zetten. De Ecocharger werd een succes en is over de hele wereld verkocht.”

Na de UpCycle Ecocharger kwam The Green Microcycle, een elektrische fiets die ook een pedaalgenerator is.

 

Adam Boesel verkocht in 2014 de twee sportscholen die hij runde: The Green Microgym Alberta en The Green Microgym Sellwood. Hij kon zich gaan concentreren op het verder bouwen van The Green Microgym als innovator en aanjager in ‘groene fitness’. “Ik ben nu adviseur van fitnessclubs die groen willen worden en ik verkoop groene fitnessapparatuur. We hebben nog een lange weg te gaan in de fitnessbranche. Er moet in onze sector een omslag in denken en doen plaatsvinden. Een groene fitnessclub is ook een mindset. En het is verdraaid lastig om de mindset van clubs en ondernemers te veranderen. Dat lukt alleen door vol te blijven houden en door te laten zien welke besparingen op energie mogelijk zijn. Het is mijn taak om inzichtelijk te maken dat duurzaamheid een interessant verdienmodel kan worden. Daar zijn ondernemers gevoelig voor.”

 

share