FlexiFitness: ‘Laat iedere klant zijn eigen energie opwekken’ (vervolg)


FlexiFitness in Ermelo legt alle investeringen langs de meetlat van duurzaamheid. Richard en Angelique van Dalen merken wel dat duurzaamheid nog niet echt leeft in de fitnessbranche en bij fitnessconsumenten. “Het is belangrijk dat we inzichtelijk maken voor onze leden hoe zij samen een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het klimaat. Bewustwording is cruciaal, maak het zichtbaar. En misschien nog wel belangrijker: hoe zij daar zelf van kunnen profiteren. Het is natuurlijk leuk dat leden tijdens het sporten energie opwekken en dat ze daarmee de energierekening van onze club iets verminderen. Maar we denken dat dit pas écht gaat leven als klanten hun eigen energie opwekken en dat dit wordt toegevoegd aan hun eigen energienet. Dat ze dus investeren in hun eigen fitheid en gezondheid, en tegelijkertijd bezuinigen op hun eigen energierekening.”

 

Richard en Angelique van Dalen maakten twaalf jaar geleden op een beurs kennis met duurzaamheid in de fitnessbranche. “We waren op zoek naar een onderscheidende positionering en werden enthousiast door de presentatie over ‘groene systemen’ en stroomopwekkende fitnessapparaten. Daar zagen we een sterk marketingverhaal in. Zo’n verhaal was een noviteit in onze sector. Met de plaatsing van de nieuwe SportsArt cardio apparatuur zijn we de eerste fitness club in NL die loopbanden heeft die geen stroom vragen, maar opwekken. Hoe gaaf is dat. Hoe werkt dit!? Daar waar bij een conventionele loopband de ingestelde waarden aangedreven wordt door een motor ben je nu zelf de motor en remt de loopband je bij de ingestelde waarden af. Het gebruik van de loopband is echt een unieke ervaring. Naast de nieuwe loopbanden hebben we ook twee crosstrainers en twee 3 in 1 crosstrainers die de opgewekte stroom rechtstreeks terug levert in ons eigen netwerk. Met deze uitbreiding zijn we qua energieverbruik voor de fitness apparatuur energie neutraal.

 

Bij FlexiFitness is alle verlichting voorzien van LED lampen en het pand wordt schoongemaakt met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Afval wordt gescheiden, er wordt zoveel mogelijk digitaal gewerkt.

Zonnepanelen liggen nog niet op het dak. “Dat is puur een financiële afweging. “Het pand is niet van ons, we huren het. Zonnepanelen aanleggen op een gehuurd pand is simpelweg een te grote investering. Als we zelf de eigenaren waren, hadden we die investering wel al gedaan.”

 

 

share