Duurzaamheid, volgende game changer?


De volgende game changer zou wel eens duurzaamheid kunnen worden. Een onderwerp dat in de fitnessbranche nog in de kinderschoenen staat. Waarschijnlijk omdat er nog maar amper verdienmodellen en business cases zijn rondom duurzaamheid en fitnesscentra. Voor dit themanummer hebben we ons oor te luister gelegd in met name de Verenigde Staten. Daar, in Sacramento - de hoofdstad van de staat Californië - is een fitnessclub gevestigd die volledig energieneutraal is. Dat wil zeggen: de energie die de leden opwekken, is voldoende om de energierekening van de club te kunnen betalen.

 

Andere clubs streven ook naar een energierekening van 0 euro (of dollar), maar moeten erkennen dat het nog niet lukt. Want, zo leert de praktijk, fitnessconsumenten verleid je niet met ambities op het gebied van duurzaamheid. Wél als ze er zelf profijt van zouden hebben. Bijvoorbeeld als de energie die ze opwekken, kan worden toegevoegd aan hun eigen energienet. Werken aan je fitheid en tegelijkertijd je energierekening verlagen. Het is één van de suggesties die in dit Ezine over duurzaamheid worden gedaan.

 

Afvalbergen groeien, fossiele grondstoffen en brandstoffen worden schaars, er komen steeds meer broeikasgassen zoals CO2 in de lucht, de zeespiegel stijgt, het klimaat verandert. De effecten daarvan zijn groot, voorspellen wetenschappers en onderzoekers. Het vraagt om een andere omgang met grondstoffen en energie. Circulair ondernemen is hét antwoord hierop. Dat biedt kansen voor nieuwe businessmodellen. Ook voor de fitnessbranche. De komende maanden zal NL Actief op meerdere podia - Fitfair, dit Ezine, een boek over duurzaamheid en fitnessbranche - daar aandacht aan besteden.

 

 

 

share