Opleiding leefstijl & kanker
voor fitnessprofessionals

 

In november 2016 organiseerden NL Actief, The CampinaInstitute en iFitness een conferentie over voeding & leefstijl, voor fitnessprofessionals. Eén van de workshops had als thema voeding & leefstijl bij kanker: tijdens het ziekteproces en tijdens de herstelfase.

 

De uitkomst van de workshop was tweeledig. Fitnessprofessionals bleken veel scholingsbehoefte te hebben om mensen met kanker voor, tijdens en na de behandeling beter en vakkundiger te kunnen begeleiden. En oncologie specialisten van ziekenhuizen gaven aan behoefte te hebben aan professionals die mensen met kanker in de thuissituatie vakkundig(er) kunnen begeleiden op het snijvlak van bewegen, voeding en leefstijl. Een betere leefstijl kan in veel gevallen leiden tot betere resultaten van de behandeling.

 

Daar liggen grote kansen voor de fitnesssector en fitnessprofessionals. Met name als het gaat om het stimuleren tot bewegen, passend bij de mogelijkheden van de patiënt, het opzetten van oncologische revalidatie en het optimaliseren van de fysieke conditie voorafgaand aan behandeling. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 116.000 mensen kanker.

 

Een nadere scholing van fitnessprofessionals op dit terrein is dan ook wenselijk. Begin 2020 gaat deze scholing er komen. De opleiding leefstijl & kanker voor fitnessprofessionals zal vanaf februari 2020 op meerdere locaties in het land worden aangeboden, op twee niveaus: een scholing voor professionals op niveau-3 en een verdiepende opleiding voor niveau-4(+). De opleiding zoomt in op meerdere aspecten van leefstijl & kanker, voor, tijdens en na de behandeling: beweging en belastbaarheid, voeding, slaap, psychische klachten en gedragsverandering. De scholing zal zoveel mogelijk aan de hand van praktijkcasussen worden gegeven.

 

NL Actief zal de opleiding examineren.
Meer informatie: www.leefstijlenkanker.nl
De website wordt op 4 september dit jaar gelanceerd. Fitnessprofessionals geregistreerd in het kwaliteitsregister FITNED.NL krijgen korting op de opleiding.

 

5

share